ELN-rebellen doden vijf militairen in Norte de Santander

Vijf militairen zijn dinsdag gedood door een bomaanslag op een konvooi, uitgevoerd door de rebellenbeweging ELN. Er raakten tien militairen gewond door de aanslag nabij de grens met Venezuela, aldus het leger.

De hinderlaag vond plaats op de weg van Tibú naar Salazar de las Palmas in het Departement Norte de Santander. De rebellen gebruikten een explosief tegen het militaire konvooi dat volgens het leger kwam van het Front Juan Fernando Porras Martínez van het Nationale Bevrijdingsleger (ELN).

De aanslag kwam een dag nadat ELN zei dat het een eenzijdig staakt-het-vuren in acht zou nemen tijdens de parlementsverkiezingen volgende maand. President Santos zei toen dat zo’n gebaar nodig was om de vastgelopen vredesbesprekingen tussen beide partijen opnieuw op te starten.

In reactie op het incident beschreef president Juan Manuel Santos de aanval op het militaire konvooi als een “laffe aanval” en waarschuwde dat ze naar de verantwoordelijken zullen zoeken.

De Colombiaanse regering heeft de vredesbesprekingen met het nationale bevrijdingsleger in januari opgeschort nadat het een reeks van aanslagen had gepleegd op politiebureaus en oliepijpleidingen. Deze golf van aanslagen begon vlak na het eindigen van het allereerste bilaterale staakt-het-vuren van beide partijen.