ELN stelt een bilateraal staakt-het-vuren voor van 90 dagen

Het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) heeft een verklaring afgelegd waarin zij de regering van president Ivan Duque heeft voorgesteld in te stemmen met een nieuw bilateraal staakt-het-vuren voor 90 dagen.

In het communiqué verzekerde de gewapende groep dat het voorstel te danken is aan de oproep van paus Francisco en VN-secretaris-generaal Antonio Guterres.

“Rekening houdend met resolutie 2532, die in overeenstemming is met de oproep van paus Franciscus, stellen wij aan president Ivan Duque voor om in te stemmen met een bilateraal staakt-het-vuren voor 90 dagen”, aldus het communiqué.

De guerrillabeweging verklaarde dat “onze vredesdelegatie, die in Havana is, bevoegd is om alle operationele details te verwerken. Als dit wordt overeengekomen, zou er een klimaat van humanitaire ontspanning ontstaan dat gunstig is voor de hervatting van de vredesbesprekingen tussen de Colombiaanse regering en het ELN”, aldus het document.

Nadat dit voorstel bekend werd gemaakt, verwierp president Ivan Duque het voorstel via zijn sociale netwerken.

Op Twitter verzekerde de Colombiaanse president dat zijn “regering nooit zal nalaten haar grondwettelijke plicht om de misdaad in het hele land te bestrijden” na te komen.

“Onze regering zal nooit nalaten haar grondwettelijke plicht te vervullen om de misdaad in het hele land aan te pakken. Het ELN is een terroristische groepering die het land al decennialang plaagt met barbaarsheid. Colombia eist dat ze de gijzelaars vrijlaten en een einde maken aan hun misdaden”, aldus Duque.

Bron :
Foto:elpais.com.co