ELN verantwoordelijk voor aanslag in Bogotá

Guerrillabeweging ELN zorgt voor donkere wolken boven het vredesproces in Quito, nadat het heeft toegegeven verantwoordelijk te zijn voor de bomaanslag van vorige week in Bogotá, waarbij een agent omkwam en tientallen agenten gewond raakten.

In een verklaring, op een van hun social media accounts, zei het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) dat hun stedelijke commando’s het explosief op 19 februari in Bogotá in de buurt van de stierenarena hadden geplaatst. Vorige week ontkende de guerrillabeweging betrokken te zijn bij de aanslag in de hoofdstad.

De aanslag gebeurt op het moment dat de regering van president Juan Manuel Santos en ELN sinds 7 februari in Quito aan de onderhandelingstafel zitten om, na meer dan 50 jaar van een gewapend conflict, toe te werken naar een vredesakkoord.

Het beleid van de regering is dat het tijdens de onderhandelingen militaire druk blijft uitoefenen op de guerrillabeweging. In het communiqué, zei ELN dat het “dringend” een wapenstilstand wil.

“Het klopt niet helemaal als de overheid aan tafel gaat zitten om over vrede te praten, terwijl het ​​een bilateraal staakt het vuren vertraagt”, zei de guerrillabeweging.

De regering zei dat het ELN, die in eerste instantie de verantwoordelijkheid voor de aanslag bij de arena ontkende, zich “zeer vergist” als het denkt de regering onder druk te kunnen zetten met aanslagen om een wapenstilstand te kunnen bereiken.

“De wapenstilstand zal worden bereikt als de ELN begrijpt dat het wordt bereikt door het te de-escaleren en niet het conflict te escaleren”, twitterde hoofdonderhandelaar van de Colombiaanse regering van de vredesgesprekken, Juan Camilo Restrepo.

Het ELN tracht om de spanning te bagatelliseren. Het zei maandag dat de vredesbesprekingen zullen worden hervat zoals gepland in de Ecuadoraanse hoofdstad Quito “met een goede sfeer tussen de twee partijen”.

De guerrillabeweging claimt ook verantwoordelijk te zijn geweest voor een aanval op een militair konvooi in het oosten van Colombia waarbij twee soldaten gewond raakten, evenals verscheidene bomaanslagen op de Cano Limon Covenas oliepijpleiding.

Volgens Frederic Masse, een expert in dit conflict, staan de vredesbesprekingen op een belangrijk keerpunt. “Als de regering de onderhandelingstafel verlaat, is het einde van het vredesproces”, zei hij.