ELN: voorwaarden voor vredesbesprekingen onaanvaardbaar

De vooruitzichten voor de hervatting van de vredesbesprekingen tussen de Colombiaanse regering en de guerrillabeweging lijken spaak te lopen. Het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) geeft als reactie op de voorwaarden van president Duque dat ze onaanvaardbaar zijn.

President Duque, die vorige maand aantrad, heeft gezegd dat de rebellen alle gijzelaars moeten vrijlaten voordat de vredesbesprekingen, die in 2017 door zijn voorganger zijn begonnen, kunnen worden hervat. Daar voegde Duque er aan toe dat zij ook moeten stoppen met alle criminele activiteiten.

Het marxistische ELN liet vorige week drie soldaten vrij in de oostelijke provincie Arauca, maar wordt verondersteld dat zij nog zes militairen in het departement Choco vasthouden en nog eens 10 burgers.

Het nationale bevrijdingsleger zei dat het bereid was om een groep politieagenten en burgers vrij te laten die ze in augustus gevangen heeft genomen. Maar de rebellen beschuldigden ook president Ivan Duque van het breken van beloften die de rebellen met zijn voorganger hebben gemaakt. ELN zegt dat zij de “unilaterale” voorwaarden van Duque voor onderhandelingen niet zullen goedkeuren.

ELN heeft gezegd dat het alleen zal ophouden met aanvallen als de regering van Duque stopt met het najagen van zijn strijders in afgelegen gebieden van het Colombiaanse platteland en instemt met een bilateraal staakt-het-vuren.

“Wij zijn bereid om te blijven werken aan een politieke oplossing”, zei Israël Ramirez, de hoofdonderhandelaar van de rebellen. “Maar beide partijen moeten zich inspannen om de pagina van de oorlog te keren, niet slechts één” .