ELN wil in derde ronde vredesgesprekken een staakt-het-vuren sluiten met regering

Het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) wil een staakt-het-vuren sluiten met de Colombiaanse regering. De enige actieve linkse guerrillabeweging kondigde dat aan op Twitter.

Vandaag begint in de Ecuadoraanse hoofdstad Quito de derde cyclus van vredesonderhandelingen tussen het ELN en de Colombiaanse regering.

“De twee partijen hebben de mogelijkheid en de verantwoordelijkheid om een historische stap te zetten: een bilateraal staakt-het-vuren ondertekenen, dat het land uit het gewapend conflict kan halen”, zegt het ELN op Twitter.

De Colombiaanse regering en het ELN zijn op 7 februari officieel gestart met vredesgesprekken in een poging een einde te maken aan een halve eeuw van geweld tussen beide partijen. In november vorig jaar bereikte de regering een vredesakkoord met de rebellen van de FARC.

De derde cyclus van gesprekken in Quito zal normaal gezien doorgaan tot de eerste week van september. Beide partijen hopen op een staakt-het-vuren voordat paus Franciscus op 6 september een bezoek brengt aan Colombia.

Het ELN is de laatste guerrillabeweging die nog actief is in Colombia en telt tussen de 1500 a 2000 strijdkrachten. De beweging wordt door de Verenigde Staten en de Europese Unie beschouwd als een terroristische organisatie. Ze worden beschuldigd van ontvoering, moorden en aanvallen op de olie- en energie-infrastructuur van Colombia, als ook de afpersing van multinationals voor olie en mijnbouw.

Als de regering ook met het ELN een akkoord kan sluiten, dan wordt officieel een einde gemaakt dan een halve eeuw van bloedvergieten tussen paramilitaire guerrillabewegingen en het regeringsleger. Daarbij vielen in totaal meer dan 260.000 doden, 60.000 anderen zijn nog altijd vermist. Meer dan 7 miljoen Colombianen vluchtten voor het geweld.