ELN zegt dat vredesbesprekingen met regering over een paar weken kunnen beginnen

Vanuit Cuba verklaarde de hoofdonderhandelaar van het ELN, Israel Ramírez Pineda, alias “Pablo Beltrán” (foto), dat de guerrilla’s er vertrouwen in hebben dat de vredesonderhandelingen met de regering van president Gustavo Petro binnen een paar “weken” kunnen beginnen.

In een interview met EFE verklaarde Beltrán dat beide partijen zich momenteel voorbereiden op het begin van besprekingen, die “over een paar weken” zouden beginnen.

“We zijn bezig de besprekingen te hervatten”, zei Beltrán, die eraan toevoegde dat terwijl de Colombiaanse regering “onderhandelingsteams samenstelt”, het ELN “bezig is met het evalueren van de periode die we afsluiten en ook met het weer samenstellen van een onderhandelingsdelegatie”, zei hij.

Beltrán achtte het ook waarschijnlijk dat het model van “roulerende hoofdkwartieren” waarmee deze besprekingen in 2017 zijn begonnen, zal worden gehandhaafd, zodat de dialoog weliswaar in Havana begint, maar vervolgens naar een ander land kan worden verplaatst.

In dit verband verzekerde de onderhandelaar dat “aanbiedingen van begeleiding en bijstand” van Chili en Spanje zullen worden bestudeerd, “die welkom zijn” en benadrukte hij dat zowel de Colombiaanse regering als het ELN gaan bestuderen “hoe deze steun kan worden verleend”.

Bron :
Foto:caracol.com.co