Ex-president Uribe ontkent schuld aan buitengerechtelijke executies

Het Colombiaanse leger heeft tussen 2002 en 2008, tijdens het presidentschap van Uribe, ten minste 6.400 buitengerechtelijke executies uitgevoerd, concludeerde een speciale rechtbank die het decennialange gewapende conflict van het land onderzoekt, in juni.

De voormalige Colombiaanse president Álvaro Uribe (foto: rechts) ontkende maandag in een getuigenis voor een speciale commissie de verantwoordelijkheid voor de moord op duizenden burgers door het leger tijdens het harde optreden van zijn regering tegen guerrillastrijders.

Het leger heeft tussen 2002 en 2008, tijdens Uribe’s presidentschap, ten minste 6.400 buitengerechtelijke executies uitgevoerd, zo heeft een speciale rechtbank die het decennialange gewapende conflict in Colombia onderzoekt, in juni vastgesteld.

De rechtbank, bekend onder de initialen JEP, en een waarheidscommissie werden opgericht in het kader van het vredesakkoord van 2016 dat een einde maakte aan een decennialang conflict tussen de regering en de rebellen van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC).

In een getuigenis vanuit zijn huis vertelde Uribe de leden van de Waarheidscommissie dat hij niet verantwoordelijk mag worden gehouden voor de acties van militairen waartoe hij nooit opdracht heeft gegeven.

“De schuld behoort nooit toe aan degene die transparante resultaten eist (maar) aan de ongelukkige crimineel die misdaden pleegt om resultaten te vervalsen,” zei Uribe in opmerkingen die op sociale media werden uitgezonden. “Sommige ongelukkigen geloofden dat het plegen van misdaden resultaten opleverde.”

De JEP en de waarheidscommissie onderzoeken de ergste misstanden die tijdens het conflict zijn begaan door linkse guerrillastrijders, rechtse paramilitairen en militairen.

Wie zijn verantwoordelijkheid bekent en de slachtoffers schadeloos stelt, kan gevangenisstraf ontlopen, maar wie dat niet doet, riskeert een gevangenisstraf tot 20 jaar.

Volgens het vredesakkoord kan Uribe niet door het hof worden vervolgd. Zijn verklaringen van maandag waren vrijwillig.

Uribe’s opvolger, president Juan Manuel Santos, vertelde het hof in juni dat de misdaden waren gepleegd onder druk van de regering om resultaten te boeken in de strijd tegen de guerrilla’s.

Sommige militairen hebben al toegegeven burgers te hebben gedood in ruil voor vrije dagen, reizen en andere voordelen.

Maar Uribe beweerde dat militairen “gedwongen worden misdaden te erkennen die niet gepleegd zijn om hun vrijheid te beschermen”.

Uribe verzette zich tegen het vredesproces, dat aanvankelijk in een referendum werd verworpen voordat het opnieuw werd onderhandeld en door het Congres werd geratificeerd.

Bron :
Foto:elnuevosiglo.com.co