Export Colombiaanse avocado aan Europa groeit met 41%

De Colombiaanse avocado-export naar Europa is tussen 2016 en 2021 met 41 procent gegroeid, zo onthulde ProColombia, het promotieorgaan van de regering voor buitenlandse directe investeringen, handel en toerisme, voorafgaand aan de nationale avocadodag op 31 juli.

Het Verenigd Koninkrijk is een van de belangrijkste afnemers. Eind 2021 had Colombia voor 193,6 miljoen dollar aan avocado’s naar Europa geëxporteerd, een jaar-op-jaargroei van 44,3 procent tussen 2020 en 2021.

Colombia heeft de afgelopen vijf jaar een jaarlijkse groei van 14 procent geregistreerd in het avocado-areaal, wat in combinatie met de oogstopbrengst en het geoogste areaal heeft bijgedragen aan een groei van de productie met 89 procent.

Het land heeft twee avocado-oogsten per jaar: een hoofdoogst tussen oktober en januari en een secundaire oogst tussen mei en september. Colombia exporteert voornamelijk Hass avocado, maar produceert ook Papelillo, Choquette, en Santana variëteiten.

Flavia Santoro, voorzitter van ProColombia, verklaarde: “Avocado is een van de belangrijkste mijlpalen van Colombia’s agro-exportaanbod, dankzij de smaak, kwaliteit en duurzaamheid waar elke dag aan wordt gewerkt door onze binnenlandse producenten en ondersteund door buitenlandse investeerders.”

Bovendien heeft de Colombiaanse vereniging van avocado-exporteurs, Corpohass, een initiatief in het leven geroepen, het Persea-plan genaamd, dat het inspectieproces voor plagen en ziekten stroomlijnt, waardoor de tijd en de kosten van de export naar de Europese Unie worden verminderd, door het controleproces van de havens naar de verpakkingsbedrijven over te brengen.

In april 2022 hebben zowel Corpohass als ProColombia deelgenomen aan de belangrijkste beurs voor de fruithandel van dit jaar, Fruit Logistica in Berlijn.

De belangrijkste Colombiaanse avocado-exporteurs zijn onder andere: Avofruit S.A.S, Westfalia Fruit Colombia S.A.S, Asociacion de Productores de Aguacate Hass Colombia SAT, Jardin Exotics S.A.S en Pacific Fruits International S.A.S.

Bron :
Foto:Cesar Gonzalez