Export Colombiaanse avocado’s stijgt met 37,6 %

Volgens ProColombia, het Colombiaanse agentschap voor exportbevordering, en DANE, het nationale bureau voor de statistiek, zijn de Colombiaanse avocado-exporten in de eerste helft van 2019 met 37,6% gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2018. Dit in tegenstelling tot de wereldwijde stijging van de consumptie met 3% volgens het marktonderzoeksbureau Euromonitor.

Het grootste deel van de Colombiaanse export van avocado’s is bestemd voor Europa, met als belangrijkste verbruikers Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en Spanje. België kende een stijging van 143,5%; meer dan 5 miljoen dollar.

“De dynamiek die vandaag wordt waargenomen in de export van avocado’s staat synoniem voor teamwork en allianties die samenwerken om markten en kansen voor onze boeren open te stellen”, aldus José Manuel Restrepo, minister van Handel, Industrie en Toerisme. De toename van de consumptie van de Hass Avocado is overduidelijk, wat wijst op een veelbelovende toekomst voor de export, zegt de minister.

De Colombiaanse avocadoproductie groeit en diversifieert in nieuwe geografische gebieden. Colombia bevindt zich in een bevoorrechte positie, met toegang tot zowel scheepvaartroutes aan de Atlantische als de Stille Oceaan. Colombia en China hebben onlangs handelsakkoorden ondertekend, die de weg vrijmaken voor de export van verse avocado’s naar het land.