Export Colombiaanse bananen en bakbananen blijft groeien

Unibán, het belangrijkste Colombiaanse afzetbedrijf van bananen en bakbananen, heeft ondanks ongunstige weersomstandigheden en COVID-19 zijn export in de eerste vier maanden van dit jaar weten te verhogen tot 15,3 miljoen dozen bananen en een miljoen dozen bakbananen. In vergelijking met vorig jaar is dat een groei van respectievelijk 20% en 13%.

“Vanuit Urabá en Magdalena exporteerde Unibán in 2019 35,4 miljoen dozen bananen, wat 1,4 miljoen dozen minder was dan in 2018. De daling is vooral te wijten aan klimatologische omstandigheden, waardoor er minder fruit beschikbaar was”, zegt Juan Luis Cardona, voorzitter van het bedrijf.

“De bananenexport van Uniban kwam overeen met 2,5 miljoen dozen, ter waarde van 30,8 miljoen dollar. Wat de ananasmarkt betreft, hebben we 4,7 miljoen kilo geëxporteerd, wat gelijk is aan 399.760 dozen, met een stijging van 5,3%, aldus Cardona.

Voor dit jaar verwachten Uniban 44,7 miljoen dozen bananen en 3,3 miljoen dozen bakbananen te exporteren. Via andere bedrijven verwachten we bijna 1.800 ton bananenchips te exporteren.

“We hebben meer dan 400 directe en indirecte bananentelers die hun fruit bij de Uniban in Urabá en Magdalena op de markt brengen en het bedrijf beschikt over 3.200 hectare eigen teelt. Wat bakbananen betreft doet het Uniban een beroep op ongeveer 2.400 telers”, aldus Cardona.

De manager van het bedrijf zegt dat de groei is te danken aan de vraag die stevig blijft in al hun markten. “Het fluctueert wel op het gebied van afzetkanalen. Er is een afname van de consumptie in scholen, restaurants en andere instellingen die gesloten zijn vanwege de coronacrisis, maar er is een toename van de consumptie thuis die wordt geleverd via de supermarkten. De export tijdens de crisis is gehandhaafd, maar we merken wel hevige schommelingen, omdat de consumptiepatronen per land anders zijn door de verschillende coronamaatregelen.”

Bron :
Foto:TeeFarm