Extra veiligheidstroepen ingezet voor verkiezingen in Tumaco

In Tumaco in het zuidwesten van Colombia zijn extra veiligheidstroepen ingezet voor de burgemeestersverkiezingen om de kiezers veiligheid te bieden tijdens het stemmen.

“Deze zondag zijn 1500 militairen en politiemannen ingezet om de veiligheid te bieden aan de 122.348 burgers die hun stem mogen laten uitbrengen”, meldde de minister van Defensie, Luis Carlos Villegas.

Sinds de guerrillabeweging FARC zich hebben laten demobiliseren en ontwapenen zoals afgesproken in het vredesakkoord, is in het zuidwestelijk puntje van Colombia erg onrustig. In het departement Nariño, waar de FARC actief was en sommige gebieden geheel domineerden, wordt nu ingenomen door rivaliserende bendes, die grip willen hebben op de cocaïneproductie.

In het departement is de grootste aantal hectares aan cocaplanten te vinden. Door het onvermogen van het Colombiaanse leger om deze gebieden te controleren heeft dit geleid tot spanningen tussen drugsbendes om controle te krijgen over het strategisch gebied. Hierdoor zijn er dit jaar al 51 mensen vermoord. Alleen al deze week zijn er 10 mensen vermoord meldt radiostation Caracol.

De extra veiligheidstroepen worden ingezet bij de 214 stembureaus. Daarnaast is er een alarmlijn voor de inwoners om eventuele onregelmatigheden tijdens het verkiezingsproces te rapporteren.