FARC geeft toe ex-presidentskandidaat te hebben vermoord

De moord op de Colombiaanse ex-presidentskandidaat Alvaro Gomez Hurtado in 1995 werd algemeen beschouwd als het werk van zijn politieke rivalen. Maar in een brief aan vredestribunaal zegt de FARC dat het achter de aanslag zat.

Voormalige bevelhebbers van de FARC-rebellengroep hebben de verantwoordelijkheid opgeëist voor zes moorden, waaronder die op de conservatieve politicus Alvaro Gomez Hurtado (foto).

De bekentenis werd gegeven in een brief aan het tribunaal voor speciale rechtspraak voor de vrede (JEP), dat belast is met het onderzoeken van misdaden die zijn gepleegd tijdens meer dan vijf decennia van gewapend conflict tussen de FARC en de regering.

JEP zei in een verklaring dat de brief, ondertekend door drie ex-FARC-commandanten, tot doel had “de waarheid te vertellen, de feiten te verduidelijken en de verantwoordelijkheid te nemen” voor verscheidene moorden tussen 1987 en 2002.

Het meest prominente slachtoffer was Gomez Hurtado – een drievoudige presidentskandidaat van de Conservatieve Partij en zoon van ex-president Laureano Gomez – die op 2 november 1995 in Bogota werd doodgeschoten.

Vóór de onthulling van de brief werd in Colombia algemeen aangenomen dat politieke rivalen met banden met het leger en drugshandelaren achter de moord zaten.

Andere moorden op de lijst waren die op wetgever Pablo Emilio Guarin in 1987, legergeneraal Fernando Landazabal Reyes in 1998 en voormalig vredesadviseur Jesus Antonio Bejarano in 1999.

De brief is ondertekend door de voormalige rebellencommandanten Julian Gallo, Pastor Alape en Pablo Catatumbo. Twee van hen, Gallo en Catatumbo, hebben momenteel zitting in het congres. Als onderdeel van een vredesakkoord dat in 2016 werd ondertekend, hebben de FARC-rebellen hun wapens overhandigd en een politieke partij opgericht. In het kader van de overeenkomst beloofden de leiders van de groep hun misdaden voor het JEP te bekennen en hun slachtoffers te compenseren. Als ze zich niet aan die belofte houden, krijgen ze te maken met de gewone rechtspraak.

Bron :
Foto:confidencialcolombia.com