FARC koopt geen wapens en munitie meer in aanloop naar vredesproces

De Colombiaanse rebellenbeweging FARC koopt sinds september geen wapens en munitie meer als een gebaar van goede wil om de weg naar het vredesproces open te houden.

De beslissing werd dinsdag aangekondigd door Rodrigo Londono, hoofd van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC), via zijn Twitter-account, gericht aan de Colombiaanse president Juan Manuel Santo.  Het bericht komt bijna twee maanden nadat de twee partijen een deelakkoord hebben afgesloten om een ​​einde te maken aan het conflict.

Echeverri, ook bekend als Timochenko, zegt dat de beweging wil laten zien dat het serieus is over een vredesakkoord met Colombia. De FARC en Colombia voeren in de Cubaanse hoofdstad Havana al bijna drie jaar vredesgesprekken. Volgens de beide partijen verwachten ze in maart een definitief akkoord te bereiken.

“Op 30 september gaf ik de opdracht om de aankoop van wapens en munitie aan de gehele [FARC] structuur op te schorten”, zei Londono. De rebellenbeweging is al gestopt met het geven van combat training aan hun ongeveer 8.000 strijders.

De twee partijen zijn het al eens op vier hoofdpunten, namelijk politieke vertegenwoordiging van de FARC in Colombia, landrechten, drugshandel en een tijdelijke vrede. Het tijdelijke vredesakkoord werd in september bereikt.