FARC-leider Ivan Marquez weigert zitting te nemen in Senaat

Voormalige rebellenleider van de FARC, Ivan Marquez, die onlangs in de Colombiaanse senaat is gekozen, weigert uit protest zijn ambt op te nemen.

Marquez weigert zitting te nemen, nadat een ander lid van de FARC, Jesus Santrich, werd gearresteerd door de Colombiaanse regering. Jesus Santrich zat in het onderhandelingsteam van de FARC die samen met de Colombiaanse regering hebben onderhandeld in Havana, Cuba, om tot een akkoord te komen. Volgens Marquez is het vredesakkoord geschonden door de regering.

“Ik vind dat de Colombiaanse vrede is geschonden door de regering. Niet omdat nog niet alles in is waargemaakt, dat kost tijd, maar omdat de Colombiaanse regering het akkoord heeft aangepast”, zei Marquez in een brief.

Als onderdeel van het vredesakkoord, dat in november 2016 is ondertekend, zou Marquez samen met tien andere FARC-leden zitting nemen in de Senaat. Benkos Bioho van de FARC neemt de plaats van Marquez in.

Seuxis Hernández beter bekend als Jesus Santrich, is door de VS beschuldigd van betrokkenheid bij drugshandel. Santrich werd in april in zijn woning in Bogotá gearresteerd door de Colombiaanse politie en zit sindsdien vast. Hij werd opgepakt op beschuldigingen van het samenspannen met drie anderen om verscheidene tonnen cocaïne de Verenigde Staten in te smokkelen.

In het vredesakkoord is ook het tribunaal voor speciale rechtspraak voor de vrede (JEP) opgenomen. Het tribunaal berecht alle misdaden die FARC-leden hebben begaan voor het vredesakkoord. Alles wat daarna is misdaan valt onder het gewone recht in Colombia.