FARC-leider Jesús Santrich gedood in Venezuela

Oud FARC-commandant Jesús Santrich, zou volgens voormalige FARC-leden zijn gedood in Venezuela. De Colombiaanse overheid beweert dat hij omkwam in een confrontatie met een andere FARC-afsplitsing.

Volgens de dissidenten van de FARC, La Segunda Marquetalia, waartoe hij behoorde, is hij gedood door het Colombiaanse leger. Via sociale netwerken heeft de beweging de dood van Santrich bevestigd.

In een verklaring meldde La Segunda Marquetalia dat Santrich per vrachtwagen door Venezuela reisde, toen hij werd aangevallen door Colombiaanse commandotroepen. De Colombiaanse minister van Defensie, Diego Molano, schreef via een tweet dat: “Inlichtingeninformatie geeft aan dat “Santrich” in vermeende botsingen die zich gisteren in Venezuela hebben plaatsgevonden zou zijn overleden samen met andere criminelen”. Volgens Molano zal, zodra deze informatie is bevestigd, worden bevestigd dat “narco-criminelen hun toevlucht zoeken in Venezuela”.

Via Caracol Radio werd in het radioprogramma “10AM Hoy Por Hoy” bevestigd, vanuit betrouwbare bronnen, dat Santrich gedood is in een confrontatie tussen het 10e front van de FARC en de Seguna Marquetalia die in dat gebied wordt geleid door Ivan Marquez en Santrich zelf.

De voormalige commandant van guerrillabeweging FARC droeg bij aan de onderhandelingen voor het vredesakkoord die de FARC en de Colombiaanse regering in 2016 bereikten. Jesús Santrich, ook bekend onder de naam Seuxis Paucias Hernández, zou plaatsnemen in het Colombiaanse congres als één van 10 voormalige FARC-rebellen die een zetel hadden gekregen, maar hij verdween halverwege 2019 toen de Verenigde Staten hem aanklaagden voor drugshandel. Santrich, keerden zich in tweede instantie af van het vredesakkoord omdat hij teleurgesteld was over afspraken die niet zouden zijn nagekomen en over de rechtszaak die tegen hem werd aangespannen.

Santrich verscheen in augustus 2019 samen met een andere voormalige FARC-commandant, Iván Márquez, in een video waarin hij publiekelijk aankondigde dat hij zou terugkeren naar de gewapende strijd. De voormalige FARC-leiders weken uit naar Venezuela. Maar La Segunda Marquetalia is niet de enige guerrillabeweging die zich ophoudt in het grensgebied met Colombia. Sinds maart is het Venezolaanse leger in confrontaties verwikkeld met andere FARC-dissidenten, guerrillero’s die van begin af aan de vredesonderhandelingen afwezen. Volgens de Colombiaanse autoriteiten is Santrich omgekomen in een conflict met ‘andere delinquenten’. Venezuela heeft nog geen reactie gegeven op de gebeurtenis.

Bron :
Foto:Juan Barreto