FARC-strijders leggen definitief de wapens neer

Zondagmiddag om 4 uur heeft Rodrigo Londoño, de leider van de guerrillabeweging FARC officieel een einde opgeroepen aan het militaire offensief. Daarmee komt een eind aan een 52 jaar durende gewapende strijd tegen de Colombiaanse regering.

Deze historische aankondiging van Rodrigo Londoño, alias ‘Timochenko’ vond plaats in het nationale hotel van Cuba. President Juan Manuel Santos had afgelopen vrijdag al bekend gemaakt dat het leger vanaf maandag de aanvallen op de guerrillabeweging staakt.

Farc-strijders-leggen-definitief-wapens-neer-nieuws-colombia

In juni werd een historisch akkoord bereikt tijdens de vredesonderhandelingen tussen de FARC en de Colombiaanse regering in Havanna. Beide partijen hebben toen in Havana in de aanwezigheid van een internationale delegatie een akkoord ondertekend voor een staakt-het-vuren.

De bilaterale wapenstilstand is in de nacht van zondag op maandag officieel ingegaan (Nederlandse tijd 07 uur).  De komende zes maanden moeten de FARC-strijders onder toezicht van de VN demobiliseren. Rebellen die de wapens niet willen neerleggen zullen met alle mogelijke middelen worden vervolgd, heeft president Santos gezegd.

Vorige week zijn de vredesonderhandelingen afgerond en is er een definitief vredesakkoord bereikt. De ondertekening van het akkoord zal gepland worden tussen 20 en 30 september.