Filmfestival Cinema Colombiano 2019

Op zaterdag 8 juni vindt voor de vijfde keer het CINEMA COLOMBIANO FESTIVAL plaats in Rotterdam! Voor deze feestelijke gelegenheid zijn er twee speciale gasten uit Bogotá uitgenodigd; Mario Galeano en Mateo Rivano komen langs met hun audiovisuele project LA TRAGEDIA RÚSTICA. Een surrealistisch kunstwerk, dat voor de eerste keer in Nederland uitgevoerd zal worden.

Daarnaast zijn er verschillende filmpremières, waaronder VIRUS TROPICAL en LOS PROPIOS BATEROS, korte films en wordt de debuutfilm van regisseur Ciro Guerra vertoond. Muziek wordt verzorgd door LOS NO FUTUROS en DJ EDGAR NEVERMOO en er zijn Colombiaanse hapjes van Claudia’s Delight.

De volgende films/documentaires worden vertoond:

LA TRAGEDIA RÚSTICA (Los Guaqueros)
Een live interpretatie van 100 jaar Colombiaanse muziekgeschiedenis door Mario Galeano (o.a. bekend van Los Pirañas, die nog bij Cinema Colombiano in 2017 optraden) en Mateo Rivano (o.a. bekend van animaties voor de Meridian Brothers en Romperayo). Onder de naam “Los Guaqueros” herbekijken zij lokale muziekstromingen, wat vertaald wordt naar dit surrealistisch audiovisuele project op groot scherm.

VIRUS TROPICAL (Santiago Caicedo, 2017)
Gebaseerd op haar eigen graphic novel, is dit het coming-of-age verhaal van Paola, ofwel POWERPAOLA, dat zich afspeelt in Ecuador & Colombia. Met betoverende DIY zwart-wit animaties en een lo-fi Latin-indie score.

LA SOMBRA DEL CAMINANTE (Ciro Guerra, 2004)
De donkere debuutfilm van de regisseur van LOS VIAJES DEL VIENTO (2009), EL ABRAZO DE LA SERPIENTE (2015) en PÁJAROS DE VERANO (2018). Twee mannen ontmoeten elkaar in het centrum van Bogotá: één mist een been, de ander is een “silletero”, een man die mensen ronddraagt voor geld. Elk personage draagt de last van een bitter verleden.

LOS PROPIOS BATEROS (Susana Ojeda + Hubert Marz, 2019)
Een documentaire over de onbekende meesters van de Colombiaanse muziekgeschiedenis: de drummers! Pedro Ojeda (Romperayo) neemt ons mee door de verhalen van de eerste Colombiaanse drummers die hielpen bij het vormen van Colombiaanse tropische muziek.

RAMONA: LA FURIA NO SE GUARDA (César Barrera Burgos, 2018)
De opstandige Omar wordt door zijn vader gedwongen om voor een zwerfhond te zorgen. Op een avond beschermt zij hem tegen een schurk, waarna deze hen volgt naar hun huis. Daar moet Omar met wilskracht handelen om het probleem te beëindigen. Gast aanwezig tijdens de film!

KILLING KLAUS KINSKI (Spiros Stathoulopoulos, 2016)
Deze korte film van de Grieks-Colombiaanse regisseur Spiros Stathoulopoulos, bekend van de cultfilm PVC-1 (2007), vertelt één van de legendarische verhalen die rond gaan over de opname van Fitzcarraldo, het meesterwerk van Werner Herzog uit 1982.

Muziek wordt verzorgd door LOS NO FUTUROS en DJ EDGAR NEVERMOO

LOS NO FUTUROS zijn terug! Voor onze eerste editie in 2015 nodigden we de Nederlands-Colombiaanse band uit om de soundtrack van punkklassieker Rodrigo D: No Futuro te spelen. Gezien we nu de vijfde editie vieren, leek het ons toepasselijk hen opnieuw uit te nodigen! Met bekende en eigen nummers, gecombineerd met filmbeelden, wordt speciaal voor deze avond een punk opera gecreëerd.

DJ EDGAR NEVERMOO
Vorig jaar speelde de bon vivant DJ Edgar Nevermoo ons zijn vinyl-only verzameling van Zuid-Amerikaanse cumbia-muziek. We vonden het geweldig, dus we zijn erg blij dat hij zal terugkeren in 2019!

Voor meer informatie en tickets: Cinecol.nl