Florius start bloemenkwekerij in Colombia

Bloemenkweker Florius gaat een bedrijf opstarten in Colombia. Daarvoor heeft het kweekbedrijf een contract getekend met de Colombiaanse overheid voor het leasen van grond voor een periode van dertig jaar.

De Nederlandse kweker wil in 2020 beginnen met de teelt en groeien tot een productieareaal van 100 hectare in 2030. De bloemen zijn vooral bestemd voor de Amerikaanse markt.

Florius had al een leasecontract met de Colombiaanse overheid voor een periode van tien jaar. De verlenging naar dertig jaar is nodig om meer zekerheid te hebben dat alle investeringen kunnen worden terugverdiend, zegt Florius-directeur Bas Vloet.

Handelsmissie
Benodigde handtekeningen zijn gezet tijdens het recente bezoek van minister-president Rutte en landbouwminister Schouten aan Colombia. De aanwezigheid van beide ministers in Colombia was volgens de Florius-directeur een belangrijke reden voor de Speciale Activa Organisatie van de Colombiaanse overheid om de leasetermijn daadwerkelijk te verlengen. Vloet: “We hebben het bezoek van de ministers gebruikt als pressiemiddel en dat heeft goed uitgewerkt.”

Risicospreiding
Florius is specialist in de veredeling, productie en distributie van Hypericum-variëteiten. Het bedrijf heeft op dit moment kweekbedrijven in Ethiopië en Kenia. Transport van bloemen van daaruit naar de VS is kostbaar vanwege de lange transporttijd. Vloet: “Bovendien willen we de risico’s spreiden. Door politieke spanningen in Kenia en Ethiopië viel de export uit die landen afgelopen jaren een paar keer tijdelijk stil. Met een kweekbedrijf in Colombia kunnen we, als dat weer gebeurt, onze klanten toch bedienen.”

Regio Pereira
Florius vestigt zich om klimatologische, logistieke en financiële redenen in de regio Pereira, een voormalig guerrillagebied, en niet in de buurt van de twee grote steden Bogota en Medellín waar veel bloemenkwekers zijn gevestigd. De grond in Pereira is veel goedkoper dan in de nabijheid van de grote steden. De enorme verkeersdruk in en rondom Bogota en Medellín is ook een reden voor Florius om zich elders in het land te vestigen.

Ontwikkeling kwekerij
Het bedrijf start in 2019 met de ontwikkeling van de kwekerij. Ook wordt in dat jaar een voormalige papierfabriek in Pereira omgebouwd. Bedoeling is dat de bloemen daar worden verpakt en gekoeld. De eerste aanplant vindt plaats begin 2020, waarna de export in de loop van dat jaar op gang komt.

Florius begint met de productie op 10 hectare. Elk jaar komt er dan 10 hectare bij. Vloet: “Ons plan is om in 2030 zo’n 100 hectare in productie te hebben. We bieden dan aan zo’n 1.000 mensen werk.”

Bron :
agroberichtenbuitenland.nl