Gekozen president Gustavo Petro ontmoet delegatie van Biden

De verkozen Colombiaanse president Gustavo Petro heeft vrijdag in de Colombiaanse hoofdstad Bogota een ontmoeting gehad met vertegenwoordigers van de regering van de Amerikaanse president Joe Biden. Ze bespraken er onderwerpen als drugshandel, milieu en economische ontwikkeling.

Petro, een 62-jarige econoom die volgende maand de eerste linkse leider van Colombia wordt, heeft scherpe kritiek geuit op de door de VS geleide oorlog tegen drugs en werd verkozen op grond van beloften om de diepe ongelijkheid en de klimaatverandering aan te pakken en vrede te sluiten met de overblijvende linkse rebellen.

“Dit is een positieve ontmoeting omdat ze aantoont dat de regering van de Verenigde Staten belangstelling heeft voor Latijns-Amerika en Colombia”, zei Petro tegen journalisten, terwijl hij vergezeld werd door de Amerikaanse belangrijkste plaatsvervangende nationale veiligheidsadviseur, Jon Finer.

Het gesprek tussen Petro’s team en de Amerikaanse delegatie richtte zich op een hele reeks onderwerpen, vertelde Finer aan verslaggevers, waaronder klimaatverandering, economische ontwikkeling en drugsbestrijding.

Colombia is een topproducent van cocaïne en staat onder voortdurende druk van Washington om de drugsteelt uit te roeien en de drugshandel aan te pakken.

Petro en de waarheidscommissie van Colombia hebben de door de VS geleide oorlog tegen drugs bekritiseerd, waarbij de laatste er bij de verkozen Colombiaanse president op aandrong een wereldwijd gesprek te leiden over het veranderen van het drugsbeleid, met de nadruk op regulering in plaats van criminalisering.

Hoewel Finer de gesprekken met Petro en zijn team toejuichte als positief, vertelde hij journalisten tijdens een latere briefing dat er altijd punten van onenigheid zullen zijn, zoals in alle relaties van de VS.

“De Verenigde Staten en de regering Biden zijn geen voorstander van decriminalisatie,” zei Finer.

Petro heeft in Washington ook zorgen gewekt over zijn toenadering tot de Venezolaanse president Nicolas Maduro, die onder Amerikaanse sancties staat. De twee hebben gesproken over het herstellen van de normale betrekkingen aan de grens van hun landen.

De regering Biden zal de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido blijven erkennen, zei Finer, die eraan toevoegde dat het opnieuw opstarten van gesprekken tussen Maduro’s regering en Venezuela’s oppositie een belangrijk aandachtspunt zou kunnen zijn voor Petro en de Verenigde Staten.

“We denken dat dit ook een punt van overeenkomst kan zijn met de nieuwe regering, of ze nu een andere aanpak kiezen dan hun voorgangers, zoals ze hebben gezegd, voor een erkenning en normalisering met Maduro,” zei hij.

Bron :
Foto:caracol.com.co