Grootste nationaal natuurpark van Colombia opgenomen in werelderfgoedlijst UNESCO

Het nationaal natuurpark Serranía de Chiribiquete is zondag door UNESCO opgenomen in de werelderfgoedlijst.

Het Nationaal Natuurpark Serranía de Chiribiquete liggend in het Amazonegebied in het midden en zuiden van Colombia is met 2,7 miljoen hectare een van de belangrijkste natuurgebieden ter wereld en is tevens het grootste nationale park van Colombia.

Het is het eerste gemengd gebied (natuur en cultuur) in Colombia dat op de werelderfgoedlijst staat, naast de acht andere gebieden. Van deze acht gebieden zijn zes culturele sites en twee natuurgebieden.

Julia Miranda Londoño, directeur van de Colombiaanse nationale parken, benadrukte tijdens de 42e zitting van de UNESCO-werelderfgoedcommissie het unieke karakter van dit gemengd gebied en de “uitdagingen” die het heeft voor de instandhouding en het beheer ervan.

Londoño onderstreepte ook de rol van de Colombiaanse president, Juan Manuel Santos, die speciale bescherming gaf aan het gebied in deze gedenkwaardige tijd van vrede en duurzame ontwikkeling in Colombia.

“De biodiversiteitswaarden van het park zijn “nauw verbonden” met de culturele en archeologische waarden, die “nauw samenhangen” met de geloofsovertuigingen en spirituele waarden van de inheemse volkeren die er wonen”, aldus Londoño.

Volgens UNESCO is een van de “meest indrukwekkende” kenmerken van Chiribiquete het bestaan van talrijke lepuyes (steile plateaus met vlakke pieken) die het oerwoud domineren. Meer dan 75.000 muurschilderingen zijn opgenomen op rotsformaties van een zestigtal toevluchtsoorden van volkeren van 20.000 jaar geleden tot heden. De rotstekeningen op de rotsformaties zijn voorstellingen die worden geïnterpreteerd als jachtscènes, gevechten, dansen en ceremonies gekoppeld aan de verering van de jaguar die een symbool van macht en vruchtbaarheid is.

La Serranía de Chiribiquete is ook de thuisbasis van tal van bijzondere diersoorten, waaronder de jaguar, de poema, de Braziliaanse tapir, de reuzenotter en de brulaap.