Grootste vallenato festival van Colombia in volle gang

In Valledupar, de hoofdstad van het departement Cesar, is dinsdag het jaarlijks terugkerend vallenato festival van start gegaan. Festival de la Leyenda Vallenata is een van de belangrijkste folkloristische festivals in Colombia waarbij de populaire muziekstroming de vallenato centraal staat.

De vallenato is in Colombia een van de meest populaire muziekstromingen die van eigen bodem komt. Deze kent verschillende vormen, van traditioneel tot de zeer populaire hedendaagse stijl die op veel radiostations te horen is.

Vijf dagen lang wordt er in verschillende categorieën gestreden om de beste vallenato artiest van Colombia. In de vallenato is de accordeon een belangrijk instrument als wel de zang en de battle tussen 2 en meer zangers (piqueria). In het festival spelen 83 professionele accordeonisten en 70 amateurs tegen elkaar om de beste accordeonist te worden van Colombia. Ook ruim 100 jongeren en kinderen battelen tegen elkaar om de eervolle titel in handen te krijgen.

Naast de beste accordeonist van Colombia wordt er ook elk jaar het beste vallenato nummer uitgekozen en de beste zanger van het duel. Dit duel noemt men de Piqueria, een duel tussen twee of meer zangers waarbij de wapens van de tegenstanders niets meer zijn dan hun rijke woordenschat en hun natuurlijke neiging om op het ritme van deze muziek te kunnen zingen.

Festival Vallenato in Valledupar

Het festival staat dit jaar in het teken van de gebroeders Zuleta: Poncho en Emiliano. Elk jaar brengt het festival een eerbetoon aan muzikanten die veel hebben betekent voor de muziekstroming. Naast de battles treden er verschillende nationale bekendheden op uit de wereld van de vallenato, zoals Peter Manjarrés, Jorge Celedón, Jorge Oñate, Martín Elías en anderen.

De burgemeester van Valledupar, Augusto Ramírez Uhía, zei dat de stad er klaar voor is om duizenden toeristen te verwelkomen en er zijn meer dan honderdduizend politieagenten, veiligheidscamera’s en militairen ingezet om het festival in goede banen te leiden.

Op 1 december vorig jaar heeft UNESCO, de organisatie der Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, de vallenato verklaard tot immateriële erfgoed van de mensheid. Het festival gaat zijn 49ste editie in, maar het is de eerste keer dat het festival onder hoede valt van UNESCO.

Festival de la Leyenda Vallenata duurt tot en met 30 april.