Guerrillabeweging ELN heeft drie minderjarigen in Arauca vrijgelaten

Drie tieners, die eerder deze maand door rebellen van het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) gevangen zijn genomen, zijn maandag vrijgelaten na bemiddeling door verschillende mensenrechtenorganisaties.

Het Internationale Comité van het Rode Kruis zei in een verklaring dat de tieners in goede gezondheid waren toen ze werden overgedragen aan humanitaire hulpverleners in het departement Arauca.

Een gemaskerde woordvoerder van de rebellen las een verklaring waarin hij beweerde dat de tieners door het Colombiaanse leger waren opgeleid om inlichtingen over de beweging te verzamelen.

De rebellengroepering heeft ongeveer 3.000 strijders en heeft geprobeerd de drugsroutes en illegale mijnen over te nemen die door de voormalige rebellen van de FARC zijn achtergelaten nadat die beweging in 2016 een vredesakkoord met de Colombiaanse regering had ondertekend.

De regering heeft de vredesbesprekingen met het ELN afgelopen januari geannuleerd nadat de groep een politieacademie in de hoofdstad had gebombardeerd, waarbij 22 mensen omkwamen. Begin deze maand gaf president Ivan Duque aan dat de deur naar een dialoog met ELN open staat als aan de voorwaarden is voldaan. Hij heeft gezegd dat er alleen vrede mogelijk is als alle gijzelaars worden overgeleverd en alle criminele handelingen worden stopgezet.

Bron :
Foto:rcnradio