Guerrillabeweging ELN laat drie gijzelaars vrij

De marxistische rebellen van ELN in Colombia hebben drie soldaten vrijgelaten die bijna een maand lang gegijzeld werden. Dit werd woensdag bevestigd door de Colombiaanse ombudsman van de mensenrechten.

“De soldaten Orlando Yair Vega Diaz, Juan Pablo Rojas Ovando en Eduardo Caro Banol, die door de illegale groep ELN sinds 8 augustus 2018 zijn ontvoerd, werden overgedragen aan een humanitaire commissie bestaande uit de ombudsman en de bisschoppelijke conferentie van Colombia,” zei de ombudsman op Twitter.

De soldaten werden door het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) vastgehouden in de oostelijke provincie Arauca, vlakbij de grens met Venezuela.

President Duque (foto) vierde de vrijlating van de drie soldaten door de guerrillastrijders en herhaalde dat alle gijzelaars moeten worden vrijgelaten als voorwaarde voor de voortzetting van de vredesbesprekingen.

“Het is goed nieuws dat drie mensen naar huis zijn teruggekeerd na slachtoffer te zijn geworden van deze ellendige ontvoeringsplaag”, aldus de president tegen de pers vanuit de stad Bucaramanga.

Duque vertelde de rebellen dat de regering bereid was om vredesbesprekingen te beginnen op basis van het beëindigen van alle criminele activiteiten om zo een succesvol proces van demobilisatie, ontwapening en re-integratie in gang te kunnen zetten.

“We willen de bevrijding van alle gijzelaars. Als er geen opschorting van alle criminele activiteiten is, accepteren we geweld als een mechanisme van druk op de rechtsstaat en op burgers. Als er een echte wil tot demobilisatie, ontwapening en re-integratie is, zijn wij er klaar voor”, zei de president.

De laatste ronde van de vredesbesprekingen werd gehouden op 1 augustus in Havanna, Cuba. In deze laatste ronde hebben de regering van ex-president Santos en de rebellen geprobeerd een akkoord te bereiken. De kaarten liggen nu in handen van Duque, die duidelijk een signaal afgeeft niet eerder de onderhandelingen in te willen gaan voordat het ELN stopt met al zijn criminele activiteiten.