Hervatting hoorzittingen in zaak ex-president Uribe pas na hoger beroep

De hoorzittingen over het al dan niet sluiten van een onderzoek naar het knoeien met getuigen van de voormalige Colombiaanse president Alvaro Uribe zullen geschorst blijven in afwachting van de beslissing van een rechtbank die zal overwegen extra slachtoffers aan de zaak toe te voegen, zei een rechter vrijdag.

De procedure die het onderzoek zou kunnen sluiten, dat was aangevraagd door het bureau van de procureur-generaal nadat deze had vastgesteld dat het gedrag van Uribe geen misdrijf vormde, begon eerder deze week maar werd opgeschort zodat rechter Carmen Helena Ortiz kon overwegen de slachtoffers toe te voegen.

Uribe – die heeft volgehouden onschuldig te zijn – en verschillende medestanders worden onderzocht in verband met het knoeien met getuigen die zouden zijn uitgevoerd in een poging om beschuldigingen dat hij banden had met rechtse paramilitaire groeperingen in diskrediet te brengen.

Ortiz zei vrijdag dat één vermeend slachtoffer van het geknoei met getuigen – de voormalige partner van een ex-paramilitair – in de zaak moet worden opgenomen, maar wees de opname van een ander potentieel slachtoffer van de hand.

Het Hooggerechtshof van Bogota zal nu het beroep van onder meer het kantoor van de procureur-generaal en de advocaat van Uribe aanhoren.

De langlopende zaak komt voort uit Uribe’s beschuldiging in 2012 dat de linkse senator Ivan Cepeda een complot aan het smeden was om hem aan paramilitairen te linken.

In 2018 zei het Hooggerechtshof dat Cepeda niet had geprobeerd ex-paramilitairen te beïnvloeden en dat het in plaats daarvan Uribe en zijn bondgenoten waren die getuigen onder druk hadden gezet.

Bron :
Foto:rcnradio.com