Het afscheid van Steve Harvey

Er is een grote kans dat je in Colombia in de straten of langs de wegen de komiek Steve Harvey ziet of andere bekende personen die dit jaar prominent in het nieuws aanwezig zijn geweest.

De viering rondom de jaarwisseling kent veel tradities in Colombia. Het meest opvallende is de traditie van de poppen die je in de maand december langs de wegen ziet en de stoepen van de straten decoreren. De aankleding van deze poppen kent verschillende tradities zoals aanvankelijk de pop een oude man was omringt met lege flessen drank en een sigaar in de mond, wordt het ook gebruikt om met een dikke knipoog bekende personen de spot mee te drijven.

munecos-ano-viejo-colombia  munecos-ano-viejo-colombia-02

Zo worden personen uit de politiek zoals president Santos of bekende sterren uit de showbizz veelvuldig nagemaakt om de spot mee te drijven. Vervolgens worden deze poppen om 12 uur bij het aanbreken van het nieuwe jaar in brand gestoken om al het negatieve achter zich te laten.

Elk jaar rijst de vraag welk bekend persoon het vaakst langs de weg gesignaleerd wordt. Terugblikkend op het afgelopen jaar passeren onder andere Maduro, Uribe en Santos de revue. Als president van een land ben je een makkelijk slachtoffer, daarom is de president van Colombia een vast terugkerend fenomeen in de straten. Ex-president Uribe, die zeer kritisch is tegenover de vredesbesprekingen tussen de FARC en de regering en de Venezolaanse president Maduro, die grensposten sloot en vele Colombianen deporteerde, zullen ook zichtbaar zijn langs de wegen.

munecos-ano-viejo-colombia-01 munecos-ano-viejo-colombia-05

Het meest spraakmakende nieuws van dit jaar, dat de hele wereld doen heeft verbazen, was de grote fout die Steve Harvey maakte tijdens de miss verkiezingen. Voor even had Colombia voor de derde keer in haar geschiedenis een Miss Universe. De presentator van Miss Universe, Steve Harvey, maakte namelijk een grove fout door aanvankelijk de verkeerde winnaar aan te kondigen. De Colombiaanse Ariadna Gutierrez Arevalo was voor enkele minuten Miss Universe en had het kroontje al op haar hoofd toen Steve Harvey zich ernstig moest verontschuldigen. “Het is mijn fout. Ik heb de naam van de winnares niet goed voorgelezen”, stamelde Harvey. Hij liet zijn kaart zien, waar het wel goed op stond. Miss Filipijnen werd alsnog Miss Universe. Heel Colombia was verbaasd over deze grove fout en was dagenlang wereldnieuws.

munecos-ano-viejo-colombia-03 munecos-ano-viejo-colombia-04

Dat vele Colombianen afscheid willen nemen van dit moment moge duidelijk zijn. De eerste poppen ofwel muñecos van Steve Harvey zijn al te zien en worden vermakelijk gedeeld op sociale media. Zelfs in Panama, waar ook dezelfde traditie wordt gehouden, heeft Víctor Álvarez een muñeco gemaakt van Harvey met een bord om zijn nek met de tekst “I’m sorry”.

muneco-ano-viejo-panama

Voor de mensen die het verbranden van de Harvey pop niet genoeg vinden is er nog een andere traditie, namelijk de pop vullen met vuurwerk. Een zeer gevaarlijke variant die niet gedoogd wordt vanwege het rondvliegend vuurwerk dat slachtoffers kan veroorzaken.

Colombia zal klokslag 12 uur afscheid nemen van Steve Harvey en het nieuwe jaar ingaan met nieuwe hoop dat de nieuwe Miss Colombia Andrea Tovar Velásquez in december 2016 wel Miss Universe zal worden.

Wilt u nog meer weten over deze traditie lees dan ook: Poppen verbranden in het nieuwe jaar