Het nieuwe bankbiljet van 100.000 pesos

Vandaag wordt het nieuwe bankbiljet van 100.000 pesos officieel geïntroduceerd door de nationale bank van Colombia.

De officiële ceremonie die vandaag plaats zal vinden wordt geleid door de directeur van Banco de la República, Jose Dario Uribe. De directeur van de Nationale Bank van Colombia zal met de officiële introductie van het 100.000 pesos biljet tevens een tijdperk starten van een geheel vernieuwde reeks van bankbiljetten.

Nieuw bankbiljet 100.000 pesos

Afgelopen week liet de bank al doorschemeren hoe het biljet er uit komt te zien. Op de voorkant van het bankbiljet is oud-president Carlos Lleras Restrepo te zien. Hij was de 22ste president van Colombia van 1966-1970 en noemde de periode waarin hij regeerde de Nationale Transformatie. Tijdens zijn ambtsperiode heeft hij veel voor Colombia betekend door verschillende instanties op te richten die hun eigen verantwoordelijkheden hebben en controle naleven. Zo richtte hij onder andere het agentschap ter promotie van de export (PROEXPO) op, een kinderbescherming (ICBF), Nationaal Instituut voor de Colombiaanse Cultuur, Nationaal Spaarfonds, Nationaal Instituut voor de bouw van scholen (ICCE) en Nationaal Instituut voor de promotie en financiering van het hoger onderwijs (ICFES).

Op de achterkant van het biljet is de Cocora vallei in het departement Quindio te zien, waar de bedreigde waspalmbomen groeien, het nationale symbool van Colombia.

De officiële ceremonie wordt onder andere bijgewoond door de familie van de voormalige president Lleras.

Na het biljet van 100.000 pesos zullen ook de biljetten van $50.000, $20.000, $10.000, $5.000 en $2.000 vernieuwd worden.

Het bankbiljet van $50.000 vertegenwoordigen de Colombiaan Gabriel García Márquez, de Nobelprijswinnaar voor de literatuur in 1982 en la Ciudad Perdida (de verloren stad) van de Tayrona cultuur in de Sierra Nevada van Santa Marta.

Het bankbiljet van $20.000 is aan de voorkant voorzien van oud-president Alfonso López Michelsen en de achterkant is de regio La Mojana te zien, de bakermat van de inheemse bevolking Zenú en de vueltiao hoed, het nationaal symbool van Colombia.

Het bankbiljet van $10.000 is voorzien van de antropologe Virginia Gutierrez, een pionier in het onderzoek van de bevolking van Colombia en medische antropologie. De andere zijde van het biljet laat het beeld zien van het Amazonegebied  met zijn exotische biodiversiteit.

Op het bankbiljet van $5.000 staat de Colombiaanse dichter Jose Asuncion Silva. De keerzijde toont de Colombiaanse Páramos , ecosystemen met ongekende rijkdom in het Andesgebergte.

Schilder Débora Arango, pionier van de moderne kunst in Colombia, staat afgebeeld op het bankbiljet van $2.000. Op de achterzijde is  Caño Cristales afgebeeld, de prachtige rivier van de vijf kleuren, gelegen in de Sierra de la Macarena.