Historisch! Vredesonderhandelingen zijn afgerond

Dinsdagavond meldden de Colombiaanse autoriteiten dat de vredesonderhandelingen in Havana zijn afgerond. Na vier jaar van intensief onderhandelingen is de deur geopend voor het vredesakkoord.

Na de allerlaatste gespreksronde in Cuba gaven de onderhandelaars van de Colombiaanse regering en de rebellenbeweging FARC aan de vredesgesprekken te hebben afgesloten en klaar te zijn voor de volgende stap, het ondertekenen van het vredesakkoord.

De leider van de linkse rebellenbeweging FARC berichtte gisteren op Twitter dat we aan de poort staan van belangrijke aankondigingen die ons dicht brengen bij het definitief akkoord.

De onderhandelaars van de Colombiaanse regering berichtte op hetzelfde medium dat “de dag komt…we zijn op weg naar vrede”.

Wanneer de ceremonie van de ondertekening van het definitieve akkoord zal plaatsvinden is nog niet duidelijk. Na de ondertekening mag het Colombiaanse volk door middel van een referendum een stem uitbrengen over het vredesakkoord.

De regering van Santos moedigt met zijn campagne het volk aan om “ja” te stemmen voor het vredesakkoord. Voormalige president Alvaro Uribe, van de conservatieven, is tegen het akkoord en voert zijn eigen campagne uit.

Het vredesakkoord maakt een eind aan een van de bloedigste conflicten in Latijns-Amerika van de afgelopen decennia. In vijftig jaar kwamen bij de strijd tussen de guerrillabeweging FARC en het Colombiaanse leger meer dan 220.000 mensen om.

Nieuws-Colombia-vredesproces-afgerond-01 Nieuws-Colombia-vredesproces-afgerond-02