Hof voor mensenrechten veroordeelt Colombia voor wat journaliste is overkomen

De Inter-Amerikaanse Comissie voor de Rechten van de Mens (IACHR) heeft de huidige onderredacteur van de Colombiaanse krant El Tiempo in het gelijk gesteld, 21 jaar nadat ze werd aangevallen en seksueel misbruikt in een gevangenis in Bogotá.

De rechtbank vond de Colombiaanse staat niet alleen verantwoordelijk voor de aanval die Bedoya op 25 mei 2000 in de gevangenis onderging, maar ook voor de daaropvolgende ontvoering waarbij ze seksueel, fysiek en verbaal werd aangevallen door paramilitairen.

“Het Inter-Amerikaanse Hof verklaarde de internationale verantwoordelijkheid van de staat voor de schending van de rechten op persoonlijke integriteit, eer en waardigheid, vrijheid van gedachte en meningsuiting, en gerechtelijke waarborgen ten nadele van de journalist vanwege het ontbreken van onderzoek naar de bedreigingen die ze ontving voor en na de bovengenoemde gebeurtenissen van 25 mei 2000′, luidt de samenvatting van het vonnis dat maandag werd gepubliceerd.

Geconfronteerd met het besluit van de IACHR kondigde president Iván Duque vanaf zijn Twitter-account aan dat hij zich aan de uitspraak zou houden. “Als president van Colombia zal ik altijd elke gewelddadige daad tegen vrouwen en journalisten veroordelen. De zaak van Jineth Bedoya kan nooit worden herhaald. Deze zin moet als leidraad dienen bij de acties die moeten worden ondernomen om te voorkomen dat iets soortgelijks nog een keer gebeurt”, aldus Duque.

Bedoya’s strijd in internationale rechtbanken houdt verband met twee aanvallen op haar fysieke en mentale integriteit die ze heeft geleden in haar werk als journalist. De eerste, op 25 mei 2000, werd uitgevoerd door paramilitairen om haar berichtgeving over de geweldsituatie in de La Modelo-gevangenis te stoppen, waar gevallen van verminking en verdwijning waren gedocumenteerd en Bedoya, die op dat moment werkte voor de krant El Espectador, de zaak ging onderzoeken.

Het tweede geval deed zich voor in 2005 toen ze al voor El Tiempo werkte. De journaliste werd vastgehouden door een groep van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC), die haar vrijliet na druk van de krant en het maatschappelijk middenveld.

Beide situaties deden zich voor ondanks dat Bedoya de Staat om bescherming had gevraagd vanwege bedreigingen tegen haar. Het antwoord dat ze kreeg was dat ze ‘geen risico liep en geen beveiligingsplan kon krijgen’.

Rekening houdend met dit en het andere bewijsmateriaal dat door de journalist is geleverd, heeft het Inter-Amerikaanse Hof de beslissing unaniem genomen.

De rechters stelden niet alleen de Colombiaanse Staat verantwoordelijk voor wat Bedoya in 2000 overkwam, maar verklaarden ook “schending van het recht op persoonlijke integriteit, eer en waardigheid, gerechtelijke waarborgen en gerechtelijke bescherming” ten nadele van Luz Nelly Lima, Bedoya’s moeder.

Bron :
Foto:mercopress.com