Hooggerechtshof trekt congreszetel in van voormalig FARC-leider Ivan Marquez

Het Colombiaanse hooggerechtshof heeft vrijdag de zetel ingetrokken van voormalige linkse guerrillaleider, Ivan Marquez, die nooit zijn ambt aanvaardde na onderhandelingen over het historische vredesakkoord van het land.

Rebellenbeweging FARC, die in 2016 een vredesakkoord sloot met de Colombiaanse regering, kreeg naar aanleiding van dit akkoord 10 zetels in het congres om zich als politieke partij te kunnen profileren. De voormalige commandant van de guerrillabeweging, Ivan Marquez, kreeg een zetel toebedeeld, maar weigerde zitting te nemen in het congres.

Marquez vindt dat leden van de voormalige rebellen niet genoeg worden beschermd en weigerde zitting te nemen nadat een ander lid van de FARC, Jesus Santrich, werd gearresteerd door de Colombiaanse regering op verdenking van drugshandel.

De rechters van het hooggerechtshof zullen nu beslissen of het intrekken van de zetel van Marquez betekent dat de politieke partij FARC één van haar zetels in het Congres verliest, of dat zij een vervanger kunnen aanstellen.

Bron :
Foto:defrente.co