Hooggerechtshof van Colombia stuurt de zaak Uribe naar de procureur-generaal

Het hooggerechtshof van Colombia zei dinsdag dat het de zaak tegen de voormalige president Alvaro Uribe zal overdragen aan het kantoor van de procureur-generaal.

Uribe, die twee weken geleden zijn functie in de senaat heeft neergelegd, wordt onderzocht wegens vermeende geknoei met getuigen en staat momenteel onder huisarrest.

Zijn verdedigingsteam verzocht zijn zaak in augustus te verplaatsen en zei dat de rechtbank niet bevoegd is omdat hij geen wetgever meer is en omdat de zaak geen verband houdt met zijn politieke activiteiten.

De rechtbank was het eens met het team van Uribe en zei dat het de zaak doorverwijst naar de procureur-generaal “omdat het betrekking heeft op een onderzoek dat niets te maken heeft met zijn rol als congreslid”, zei de rechtbank in een verklaring. De beslissing was unaniem, aldus de verklaring.

Uribe zit onder huisarrest in zijn landhuis in het noorden van Colombia. De rechtbank beval zijn detentie in augustus, daarbij verwijzend naar een risico op belemmering van de rechtsgang.

Uribe, misschien wel de meest polariserende politicus van het Zuid-Amerikaanse land, heeft de onafhankelijkheid van de rechtbank in twijfel getrokken en zei dat deze een schending was van een eerlijk proces.

De voormalige president heeft herhaaldelijk zijn onschuld verklaard te midden van beschuldigingen dat zijn bondgenoten getuigen hebben gemanipuleerd in een poging zijn vermeende banden met paramilitairen in diskrediet te brengen.

Critici zeggen dat zijn ontslag uit de Senaat een truc was om de zaak naar een mogelijk minder rigoureuze juridische instantie te verplaatsen.

Het huisarrest van Uribe is de eerste keer dat het Hooggerechtshof opdracht geeft tot detentie van een voormalige president. Zijn bondgenoten, waaronder de huidige president Ivan Duque, hebben opgeroepen tot de vrijlating van Uribe. Het vertrek van Uribe kostte zijn Democratische Centrumpartij het belangrijkste boegbeeld in het Congres, die net zoals Duque probeert om gerechtelijke en belastinghervormingen door te voeren.

Bron :
Foto:bluradio.com