Huisarrest ex-president Uribe opgeheven

De voormalige Colombiaanse president Álvaro Uribe is na een gerechtelijke uitspraak vrijgelaten van huisarrest. Het Colombiaanse Hooggerechtshof maakte een einde aan de maatregel die Uribe twee maanden geleden was opgelegd, omdat hij wordt verdacht van fraude en van het manipuleren van een getuige.

Het bevel om Uribe in augustus onder huisarrest te plaatsen was de eerste keer dat dergelijke maatregelen tegen een voormalige Colombiaanse president werden gebruikt. Uribe, die het land leidde van 2002 tot 2010, ontkent de beschuldigingen tegen hem. De huidige president Ivan Duque, een protegé van Uribe, steunt zijn voorganger en zegt altijd te geloven in zijn onschuld en eer.

Het onderzoek van het Hooggerechtshof tegen de voormalige president begon in 2012, toen hij de linkse senator Ivan Cepeda beschuldigde van het orkestreren van een complot om hem in verband te brengen met rechtse paramilitaire groeperingen. De rechtbank verwierp de aanklachten tegen de Cepeda, maar zei dat het erop leek dat de heer Uribe getuigen had gemanipuleerd.

In augustus klaagde de heer Uribe dat huisarrest “diepe droefheid veroorzaakt voor mijn vrouw, mijn familie en voor Colombianen die nog steeds geloven dat ik iets goeds heb voor mijn vaderland”.

De staat van dienst van Uribe in Colombia leidt tot verdeeldheid. Velen beschouwen hem als een held wiens harde opstelling een einde maakte aan veel van het geweld van guerrilla-rebellen in het land, die zijn vader in 1983 vermoordden. Anderen zeggen echter dat zijn militaire tactiek heeft geleid tot massale schendingen van de mensenrechten.

Bron :
Foto:caracol.com.co