IDEAM waarschuwt voor start regenseizoen

Het Colombiaanse instituut voor Hydrologie, Meteorologie en Milieukunde (IDEAM) waarschuwt dat de toename van de regen de afgelopen dagen te wijten is aan het begin van het nieuwe winterseizoen en dat in verschillende regio’s van Colombia het regenseizoen zal beginnen.

De directeur van Ideam, Yolanda González zegt dat dit fenomeen tot juni zal duren, met grotere intensiteit in de Andes- en Pacific-regio’s.

“We verwachten dat april en mei de meest regenachtige maanden zijn. Maart begon echter met zware regenval in de Stille Oceaan en delen van de Andesregio. Deze omstandigheden zullen de komende uren aanhouden”, zei González.

Volgens Ideam is de regenval in het gebied van de Stille Oceaan de laatste dagen aanzienlijk toegenomen, zoals in de zuidelijke sectoren van Chocó, Valle en Cauca. 

González zei dat “ook in Nariño de regenval blijft toenemen. Daar hebben we code oranje in termen van aardverschuivingen. Iets soortgelijks gebeurt in Antioquia, Caldas, Risaralda, Quindio, Tolima en Huila. Ze zei ook dat code geel en oranje alarm gehandhaafd blijft in sectoren van het centrale en zuidelijke Andesgebied, met de mogelijkheid van plotselinge overstromingen.

Bron :
Foto:rcnradio.com