‘In Colombia zijn meer dan 1 miljoen Venezolaanse vluchtelingen’

President Juan Manuel Santos, die een bezoek bracht aan New York voor een VN-bijeenkomst over vredesopbouw, zei dat er een vreedzame transitie nodig is in Venezuela, aangezien het aantal migranten in Colombia meer dan een miljoen bedraagt en naar verwachting zal toenemen naarmate de crisis verergert.

In een interview met Bloomberg en geconfronteerd met de vraag of de stroom Venezolaanse migranten van invloed is op de economische vooruitzichten, zei hij dat het de belangrijkste uitdaging is, want we hebben meer dan een miljoen Venezolanen in Colombia.

“Dit zet onze instellingen, onze gezondheidszorg, ons onderwijs en zelfs onze werkgelegenheidssystemen in Colombia onder buitengewone druk. Wij proberen om het op een zeer pragmatische manier te behandelen, wij hebben andere ervaringen bestudeerd, maar dit is een grote uitdaging voor ons,” zei Santos.

Het staatshoofd wees erop dat dit aantal twee keer zo hoog is als het aantal vluchtelingen dat door heel Europa uit Syrië wordt opgevangen en waarschuwde dat naarmate de situatie in Venezuela kritiek wordt en verslechtert, de toestroom van Venezolanen naar Colombia zal blijven groeien.

“Venezuela staat op het punt te imploderen en we hopen dat dit vreedzaam en geweldloos zal zijn, anders zal er een lawine van veel meer Venezolanen zijn die naar Colombia vluchten,” zei de president.

Hij sloot echter buitenlandse interventie uit, hoewel hij zei dat hij de druk van de regio zou blijven steunen, met inbegrip van economische sancties van de VS.

Hij betreurde het dat in een olieproducerend land mensen zijn die sterven van de honger.

Tot slot legde hij uit dat ambtenaren van zijn regering naar landen zoals Turkije zijn gestuurd om te leren van andere ervaringen om zo het probleem van de migratie uit Venezuela te kunnen verbeteren.

Bron :
caracol.com.co/Bloomberg