In Ecuador gecrashte Colombiaanse bus vervoerde meer dan een halve ton marihuana

De Ecuadoraanse politie heeft 637 kilo marihuana ontdekt in de Colombiaanse bus die bij Quito tegen een voertuig botste waarbij 23 passagiers omkwamen.

De drugs hadden een waarde van 1,7 miljoen dollar, vertelde Ruth Palacios, waarnemend advocaat-generaal van Ecuador, op een persconferentie.

Een onderzoek zal worden uitgevoerd om de bron en de bestemming van de drugs te achterhalen, naast het lopende onderzoek om de oorzaken van het ongeval te bepalen, zei Palacios.

Carlos Alulema, directeur van het nationale drugsbestrijdingsagentschap, vertelde verslaggevers dat de marihuana door snuffelhonden werd ontdekt en “bijna onmogelijk” zou zijn geweest om de drugs in een routinecontrole bij de grens te ontdekken vanwege de zeer uitgebreide methodes om het te verhullen. Op de verpakte drugs, die in vier verstopplekken in de bus te vinden waren, stond de vermelding “caballo, regalo y rey” (paard, gift en koning).

De buschauffeur, die de crash overleefde, wordt beschuldigd van moord en er zal voortdurende samenwerking plaatsvinden met de Colombiaanse politie voegde Alulema toe.

Volgens de laatste berichtgevingen werd er ook nog eens 60 kilo cocaïne gevonden.

Woensdagochtend in de buurt van de hoofdstad Quito botste de bus tegen een personenauto en kwam op zijn kant te liggen. Het ongeluk gebeurde in een beruchte bocht, waar vaker ongelukken zijn gebeurd. De bus reed met een Colombiaans kenteken en vertrok vanuit Neiva in Colombia met eindbestemming Quito. bij het ongeval kwamen 23 passagiers om het leven waarvan de meerderheid Colombianen waren.