Ingrid Betancourt trekt kandidatuur voor presidentsverkiezingen in

Ingrid Betancourt, die 20 jaar geleden werd ontvoerd toen zij campagne voerde voor het presidentschap van Colombia en meer dan zes jaar gevangen werd gehouden door rebellen van de FARC, heeft zich teruggetrokken uit de race voor de presidentsverkiezingen van 29 mei en haar gewicht in de strijd geworpen achter de onafhankelijke kandidaat Rodolfo Hernandez.

“Vandaag heb ik besloten de enige kandidaat te steunen die een einde kan maken aan het systeem”, zei de Frans-Colombiaanse Betancourt tijdens een persconferentie in Barranquilla, in het noorden van Colombia, naast Hernandez.

“De twee kandidaten hebben een overeenkomst ondertekend om hun krachten te bundelen in de eerste ronde”, aldus een gezamenlijke verklaring van hun twee fracties.

Het besluit was “gebaseerd op de overtuiging dat er meer dingen zijn die de kandidaten verenigen dan die hen scheiden”, aldus de verklaring. De verklaring voegde er ook aan toe dat beide kandidaten zich ertoe verbinden hun land op ethische wijze te besturen en corruptie te bestrijden.

Nu was de 60-jarige Betancourt als leider van haar eigen milieupartij Oxígeno in de race gestapt. Ze wilde een alternatief vormen voor de linkse kandidaat Gustavo Petro, die op kop staat in de peilingen, en de rechtse politicus Frederico Gutierrez. Maar haar kandidatuur kwam nooit echt van de grond, met slechts 0,8 procent van de kiezers die van plan zijn haar te steunen, volgens de laatste peiling van het instituut Invamer die vrijdag werd gepubliceerd.

De Colombiaans-Franse politica deed in 2002 al een gooi naar het hoogste ambt in het Zuid-Amerikaanse land, maar ze werd toen gekidnapt en vervolgens zes jaar lang gegijzeld door de guerrillabeweging FARC.

De presidentsverkiezingen in Colombia vinden plaats op 29 mei.

Bron :
Foto:lafm.com.co