Inheemse bevolking bereikt akkoord met regering

De inheemse bevolking in het zuidwesten van Colombia heffen definitief hun blokkades op van de Pan-Amerikaanse snelweg, nadat ze een akkoord hebben bereikt met de Colombiaanse regering.

De regering en de inheemse bevolking van het departement Cauca, die sinds 11 maart de Pan-Amerikaanse snelweg in het zuidwesten van het land blokkeren, hebben een overeenkomst bereikt die het mogelijk maakt het protest op te heffen.

“De fundamentele doelstelling van dit akkoord is het oplossen van de problemen die in het verleden onopgelost zijn gebleven, omdat ze de capaciteit van de staat om zich aan de regels te houden te boven gaan en omdat de in het verleden aangegane verbintenissen de Colombiaanse fiscale realiteit overtroffen”, aldus een communiqué van de Hoge Commissaris voor de Vrede.

Met het akkoord, die werd bereikt na een intensieve dag van onderhandelingen die duurde tot vrijdagochtend in de vroege uurtjes in het dorp Mondomo, in de gemeente Santander de Quilichao, is de inheemse bevolking bereid om de blokkades op te heffen.

Het protest, geleid door de Regionale Inheemse Raad van Cauca (CRIC) werd gehouden om te eisen dat de regering zich houdt aan de ongeveer 1.300 afspraken die met vorige regering zijn gemaakt. Dit had gevolgen voor de departementen Cauca, Nariño, Valle del Cauca en Huila. Voornamelijk Cauca en Nariño hadden een tekort aan voedsel en brandstof.

In het akkoord is opgenomen om te investeren in huisvesting, economische ontwikkeling, wegeninfrastructuur en meer bescherming voor inheemse leiders die worden bedreigd door rechtse groepen en guerrillastrijders.

Bron :
foto:elespectador