Inheemse bevolking in Cauca stellen bedreigingen van Sinaloa-kartel aan de kaak

Het Mexicaanse Sinaloa-kartel dreigt leden van de inheemse bevolking in het departement Cauca af te slachten die controle uitoefenen over hun grondgebied.

De inheemse regionale raad van Cauca (CRIC) heeft aan de kaak gesteld dat sommige van hun leiders bedreigingen hebben ontvangen van het Sinaloa-kartel, dat volgens de organisatie allianties heeft met FARC-dissidenten en de guerrillastrijders van het Nationale Bevrijdingsleger (ELN).
 
De CRIC heeft in een communiqué laten weten dat de dreiging die uitgaat van het Sinaloa-kartel zich heeft voorgedaan tegen leiders van de inheemse gemeenschap. Zij werden gewaarschuwd met wanneer ze niet gaan stoppen met de territoriale controle, zij zullen worden afgeslacht als dieren.
 
Vanwege de toename van bedreigingen riep de CRIC onder andere het bureau van de Hoge Comamissaris van de VN voor de Mensenrechten, de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens (IACHR), het bureau van de Ombudsman en het bureau van de procureur-generaal op om deze situatie te “controleren”.
 
Op 8 juli hebben de CRIC-coördinatoren ook aan de kaak gesteld dat zij doodsbedreigingen hebben ontvangen van FARC-dissidenten, mogelijk vanwege de acties die zij hebben ondernomen om de acties van deze gewapende groep te voorkomen.

Foto:canalrcn