Italiaan sterft bij San Andrés na aanval van haai

Een Italiaanse toerist is vrijdag overleden nadat hij was aangevallen door een haai voor de kust van het Colombiaanse eiland San Andres in de Caribische Zee, meldden lokale media. De 56-jarige man, door de Colombiaanse pers geïdentificeerd als Antonio Roseto Degli Abruzzi, was aan het zwemmen in de buurt van een klif toen hij werd gebeten door de haai.

De zender Teleislas zei dat de ongewone aanval plaatsvond in een gebied dat bekend staat als “La Piscinita,” een populair snorkelgebied aan de zuidwestkant van San Andres, dat ongeveer 235 mijl uit de kust van Nicaragua ligt.

De aanval door de haai vond plaats in een gebied met weinig zwemmers, aldus de lokale media.

Duikinstructeur Mirla Zambrano zegt dat het gaat om de eerste haaienaanval op een toerist: „We zijn allemaal erg verbaasd.” Een woordvoerder van de lokale overheid zegt: „Er zijn duikprogramma’s met professionals waarin haaien in de buurt passeren, maar er is nooit iets gebeurd.”

“In de afgelopen twee weken zijn er haaien verschenen in ondiepe wateren ten noorden en zuiden van San Andrés,” zei de lokale media.

Volgens gegevens die in januari zijn vrijgegeven, is het aantal haaienaanvallen in 2021 wereldwijd toegenomen na drie opeenvolgende jaren van afname. Onderzoekers van het International Shark Attack File registreerden vorig jaar 73 niet-uitgelokte incidenten, vergeleken met 52 beten in 2020, aldus het rapport.

De VS meldden opnieuw de meeste haaienbeten in 2021, met 47 bevestigde gevallen — 64% van het wereldwijde totaal. Colombia meldde vorig jaar geen haaienaanvallen, volgens het International Shark Attack File.0

Bron :
Foto:ubcmio