Jaaroverzicht nieuws Colombia 2018

Voor Colombia was het een jaar van een nieuwe president, stakingen in het onderwijs  en een vervolg van het Odebrecht corruptieschandaal. Het land kreeg door een volkstelling een exacter beeld van het aantal inwoners en mocht zich via een referendum stemmen over maatregelen tegen corruptie. Uiteraard was er nog veel meer nieuws. JairoBernal.com heeft de belangrijkste nieuwsgebeurtenissen uit Colombia voor u op een rij gezet.

JANUARI

Regering Colombia schort vredesbesprekingen met ELN op
De regering van Colombia heeft de vredesonderhandelingen in Quito (Ecuador) met guerrillabeweging ELN opgeschort nadat de rebellen een aanslag op een oliepijplijn hadden gepleegd vlak nadat het tijdelijk staakt-het-vuren was geëindigd. De aanslag op de oliepijpleiding vond plaats op de dag dat de vijfde ronde van de vredesbesprekingen van start zou gaan om een verlenging van de wapenstilstand uit te breiden.

Guerrillabeweging ELN pleegt reeks aanvallen op politiebureaus
De guerrillabeweging ELN heeft een reeks aanslagen gepleegd op politiebureaus. Bij een bomaanslag op een politiebureau in Barranquilla kwamen vier agenten om het leven en raakten 40 mensen gewond. Twee politieagenten stierven en twee raakten gewond door een aanslag op een politiepost in Buenavista. Een aanslag in Soledad veroorzaakte 5 gewonden waaronder vier politieagenten. President Juan Manuel Santos heeft de vredesbesprekingen met de rebellen verder opgeschort.

Negen doden bij instorten hangbrug in aanbouw in Chirajara
In Chirajara zijn negen mensen omgekomen toen een deel van een hangbrug in aanbouw het ravijn instortte. Bouwvakkers, die op dat moment aan het werk waren op de brug, stortten 280 meter naar beneden in een ravijn. Er waren acht gewonden die werden overgebracht naar het ziekenhuis. De ineenstorting van de hangbrug is toegeschreven aan ontwerpfouten. De Chirajarabrug zal herbouwd worden door de twee dochterondernemingen van het Franse bouwconcern Eiffage.

FEBRUARI

FARC-leider Timochenko start campagnetour in Colombia
De topleider van FARC, Rodrigo Londoño, ook bekend als Timochenko, startte op 2 februari een tournee door verschillende departementen van het land om zijn regeringsprogramma te promoten als kandidaat voor het voorzitterschap van Colombia. Een maand later trok Timochenko zich terug uit de presidentsverkiezingen vanwege gezondheidsredenen. Rodrigo Londoño was leider van de guerrillabeweging FARC, die zich na een vredesakkoord heeft ontwapend en als politieke partij verder is gegaan.

MAART

Colombia stemt voor parlementsverkiezingen
Zondag 11 maart heeft de Colombiaanse bevolking gestemd voor de parlementsverkiezingen. Colombianen konden hun stem laten horen en kiezen voor 166 parlementsleden en 102 senatoren. De grote winnaars waren de partijen partido centro democrático (19) en partido cambio radical (16). De rechtse kandidaat Ivan Duque en de linkse kandidaat Gustavo Petro kwamen als winnaars uit de bus om te strijden voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen op 27 mei.

Regering Colombia en guerrillabeweging ELN hervatten vredesonderhandelingen
De Colombiaanse regering en de guerrillastrijders van ELN hebben de vredesbesprekingen in de Ecuadoraanse hoofdstad op 15 maart hervat na meer dan twee maanden de gesprekken te hebben opgeschort vanwege een golf van aanvallen van de rebellen. De vijfde cyclus van de onderhandelingen werd op 9 januari door president Santos opgeschort nadat het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) een reeks aanslagen had gepleegd vlak na het eindigen van een tijdelijk bilateraal staakt-het-vuren tussen de twee partijen.

APRIL

Voormalige vredesonderhandelaar FARC gearresteerd voor drugshandel
De Colombiaanse autoriteiten hebben Jesus Santrich, een voormalige vredesonderhandelaar van de rebellenbeweging FARC in Bogotá gearresteerd op verzoek van de Verenigde Staten. Seuxis Hernández beter bekend als Jesus Santrich was vredesonderhandelaar tijdens de vredesbesprekingen in Havana, Cuba. Santrich, een van de leiders van de FARC en toekomstig congreslid werd door een rechtbank in New York beschuldigd van drugshandel. Santrich werd in zijn woning in Bogotá gearresteerd op beschuldigingen van het samenspannen met drie anderen om verscheidene tonnen cocaïne de Verenigde Staten in te smokkelen.

Ecuador wil niet langer bemiddelen tussen Colombia en guerrillabeweging ELN
Ecuador wil niet meer langer optreden als bemiddelaar bij de vredesonderhandelingen tussen de Colombiaanse regering en de linkse guerrillabeweging Nationaal Bevrijdingsleger (ELN). De facilitering in Quito en de bemiddeling bij de vredesgesprekken zijn opgeschort door de Ecuadoraanse president Lenin Moreno. De beslissing is mogelijk genomen door spanningen in het grensgebied met Colombia waar FARC-dissidenten aanslagen en moorden plegen. De vredesonderhandelingen worden uiteindelijk in Havana, Cuba, voortgezet.

FARC-dissidenten doden journalisten uit Ecuador
FARC-dissidenten hebben twee journalisten uit Ecuador en hun chauffeur vermoord. Zij verdwenen eind maart in het grensgebied tussen Ecuador en Colombia. De journalisten, die werkten voor de krant El Comercio, deden daar onderzoek naar drugsgeweld. De moorden werden opgeëist door FARC-dissident Guacho en zijn mannen. Later ontvoert en doodt Guacho opnieuw twee Ecuadoranen in het grensgebied.

MEI

Instortingsgevaar stuwdam Hidroituango
Door een verstopping stort een omleidingstunnel in die het overtollige water afvoert. Hierdoor steeg het water en stroomde de stuwdam in aanbouw over met de kans op instortingsgevaar. Dertien gemeenten in Antioquia liepen het risico overstroomd te worden. Zo’n 25.000 mensen moesten worden geëvacueerd. Het instortingsgevaar is geneutraliseerd maar de stuwdam liep wel veel schade op.

Vredesonderhandelingen met ELN hervat
De vredesbesprekingen met de rebellen van ELN werden op 10 mei hervat in Cuba met het doel om een staakt-het-vuren te bereiken. President Santos hoopte op een vredesakkoord vlak voor het einde van zijn ambtstermijn, maar de Colombiaanse regering en de guerrillabeweging kwamen er niet uit.

Colombia is toegelaten tot de OESO
Op 30 mei is Colombia toegetreden tot de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). OESO of OECD (Organisation for Economic Cooperation and Development) is een samenwerkingsverband van 37 landen om sociaal en economisch beleid te bespreken, te bestuderen en te coördineren. De aangesloten landen proberen gezamenlijke problemen op te lossen en trachten internationaal beleid af te stemmen.

Iván Duque wint eerste ronde presidentsverkiezingen
De rechtse kandidaat Iván Duque heeft de eerste ronde van de Colombiaanse presidentsverkiezingen gewonnen. Zijn partij Centro Democrático behaalde 39,1 procent van de stemmen. Gustavo Petro, de kandidaat van de linkse beweging Colombia Humana, pakte met 25,1 procent de tweede plaats. De ex-burgemeester van Medellín, Sergio Fajardo, eindigde met 23,8 procent op de derde plaats. De twee kandidaten met de meeste stemmen namen het tegen elkaar op in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen.

JUNI

Colombia kiest Iván Duque als nieuwe president
De centrumrechtse presidentskandidaat Iván Duque heeft de presidentsverkiezingen in Colombia gewonnen. In de tweede ronde van de presidentsverkiezingen versloeg hij op zondag 17 juni zijn linkse rivaal Gustavo Petro.

JULI

Voormalig leden FARC nemen zitting in Colombiaanse Senaat
Acht voormalige FARC-leden zijn ingezworen in het Colombiaanse parlement. Het is de eerste keer dat de voormalige guerrillabeweging zitting neemt in de regering. In het vredesakkoord, dat in november 2016 door de regering en de FARC werd ondertekend, is opgenomen dat er tot 2026 tien zetels in het congres worden gereserveerd voor voormalige FARC-leden.

FARC-leiders moeten zich voor tribunaal verantwoorden voor hun daden
Voormalige rebellencommandanten van de FARC, onder leiding van hun leider Rodrigo Londoño, verschenen vrijdag 13 juli voor een tribunaal dat misdaden zal berechten die naar verluidt zijn gepleegd tijdens de burgeroorlog in het land. Voor het eerst sinds het einde van de burgeroorlog in Colombia moeten gewezen leiders van de linkse guerrillabeweging FARC zich voor het gerecht (JEP: het tribunaal voor speciale rechtspraak voor de vrede) verantwoorden voor hun daden.

Ex-president Álvaro Uribe wil aftreden als senator
De voormalige president van Colombia Álvaro Uribe wilde aftreden als senator, nadat het Hooggerechtshof had bekend gemaakt dat het een strafrechtelijk onderzoek had ingesteld naar de ex-president voor het manipuleren van getuigen en omkoping. Een week nadat hij zijn ontslag had aangekondigd was Uribe van gedachten veranderd en trok zijn senaatontslag in.

AUGUSTUS

Ivan Duque beëdigd tot nieuwe president van Colombia
Ivan Duque is op dinsdag 7 augustus beëdigd als de nieuwe president van Colombia. De 42-jarige conservatieve politicus neemt de taak over van de centrumlinkse Juan Manuel Santos die acht jaar lang geregeerd heeft. Duque zei in zijn inauguratierede dat hij geloofde in de demobilisatie, ontwapening en re-integratie van de guerrilla’s in de samenleving zoals beschreven in het akkoord met de FARC. Maar hij voegde eraan toe dat hij wel correcties wilde aanbrengen. In zijn eerste 100 dagen als president kwam Duque er niet goed uit. Uit onderzoeken bleek hij de meest impopulaire president van Colombia te zijn; onderzoeksbureau Datexco gaf hem 22 procent populariteit en Cifras y Conceptos bracht hem op 38 procent.

Referendum corruptiebestrijding ongeldig
Het referendum over corruptiebestrijding dat op zondag 26 augustus werd gehouden is ongeldig verklaard. De grens van twaalf miljoen stemmers om het geldig te verklaren is niet bereikt. De burgers konden stemmen over zeven voorstellen om een einde te maken aan corruptie. Het deel van het volk dat wel heeft gestemd koos massaal voor de voorgestelde maatregelen.

Colombia trekt zich terug uit Unie van Zuid-Amerikaanse Naties
President Duque heeft op maandag 27 augustus officieel aangekondigd dat Colombia zich terug trekt uit de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (UZAN/UNASUR). Duque vertelde in zijn toespraak dat Colombia uit de UZAN (Spaans: UNASUR) vertrekt wegens de “stilte en lakse houding” van de intergouvernementele organisatie met betrekking tot de “brutale daden van de dictatuur in Venezuela”. “UNASUR heeft als een instituut nooit een van de misbruiken veroordeeld” van de regering van president Nicolas Maduro, zei Duque.

SEPTEMBER

President Duque stelt vredesbesprekingen met ELN voorlopig uit
Sinds de inauguratie van Duque op 7 augustus zijn de vredesonderhandelingen met guerrillabeweging ELN, die zijn voorganger Juan Manuel Santos in februari 2017 opstartte, opgeschort. Duque zei dat hij een maand nodig had om te bekijken of de vredesbesprekingen nut hebben. Duque gaf na zijn 30 dagen van presidentschap wel te willen door gaan met de vredesonderhandelingen in Havana, Cuba, maar onder de voorwaarde dat alle gijzelaars worden bevrijd en de rebellen stoppen met hun criminele activiteiten. De rebellen hebben als reactie gegeven dat de bevrijding van gijzelaars geen voorwaarde was voor besprekingen die bij de start van de onderhandelingen in februari 2017 zijn overeengekomen. Door de patstelling is de vrees ontstaan dat Colombia er mogelijk niet in zal slagen om vrede te sluiten met de laatste officiële guerrillagroep van het land. In november 2016 ondertekende Santos een vredesakkoord met de veel grotere rebellengroep FARC.

Decreet voor inbeslagname drugs minimum dosis
In de maand september kondigde president Duque aan een presidentieel decreet te willen ondertekenen dat de politie in staat stelt om elke hoeveelheid verdovende middelen in de straten van Colombia in beslag te nemen. De maatregel leidde tot controverse in verschillende sectoren van het land, waar de minimumdosis voor consumptie sinds 1994 is gelegaliseerd. Tegenstanders beschuldigen Duque er van de consument en de verslaafde met deze maatregel te criminaliseren.

OKTOBER

Ontvoerde zoontje van burgemeester bevrijd
De ontvoering van Cristo José veroorzaakte begin oktober een golf van verontwaardiging in Colombia, waar in heel het land demonstratie en marsen werden gehouden om zijn vrijlating te eisen. Zelfs president Duque bracht een bezoek aan de ouders van de minderjarige om zijn steun te betuigen. De vijfjarige zoon van de burgemeester van El Carmen werd na bijna een week op 9 oktober door het Colombiaanse leger bevrijd.

Na twee weken staken bereiken universiteiten een akkoord met regering
Na twee weken van staken bereiken de regering en de openbare universiteiten in Colombia een akkoord. Studenten en docenten aan de universiteiten eisten een aanzienlijke verhoging van de budgetten voor de openbare universiteiten, die sinds het begin van de jaren negentig in feite zijn bevroren, ondanks een enorme groei van het aantal studenten en professoren. Het budget voor 2019 wordt verhoogt volgens de inflatie zoals gemeten door de consumentenprijsindex (CPI). In het akkoord staat ook dat het investeringsbudget de komende vier jaar 1,2 miljard extra peso’s zal bedragen.

NOVEMBER

Colombia telt 45,5 miljoen inwoners
Het Colombiaanse agentschap van de statistieken (DANE) onthulde begin november de eerste balans van de volkstelling van 2018. Volgens de berekeningen van het agentschap heeft Colombia 45,5 miljoen inwoners. Het bevolkingscijfer geeft aan dat de aanvankelijke schattingen van DANE, dat er dit jaar 50 miljoen Colombianen zouden zijn, onjuist is. Er zijn in de nieuwe telling 4,5 miljoen minder burgers tegenover de voorspellingen van het agentschap. Dit is de eerste nationale volkstelling in 13 jaar. Het was gepland voor 2016, maar door factoren zoals het gebrek aan beschikbare middelen kon het pas in 2018 van start gaan.

Colombia’s grootste corruptieschandaal wordt nog gecompliceerder
In 2017 vloeide het Odebrecht corruptieschandaal zich als een olievlek over Colombia. In 2018 leek het ook niet op te houden mede door een dramatisch wending in deze zaak door de dood van Jorge Enrique Pizano, een belangrijke getuige in een corruptieonderzoek waarbij de Braziliaanse bouwreus Odebrecht betrokken was. Drie dagen na de dood van Jorge Enrique Pizano nam zijn zoon, die uit Spanje was teruggekeerd voor de begrafenis van zijn vader, een slokje uit een waterfles dat op het bureau van zijn vader stond. De zoon stierf doordat hij vergiftigd was met cyanide. De duidelijke vergiftiging van de zoon werpt vragen op over de vraag of zijn vader ook het slachtoffer is geweest van vals spel. Jorge Enrique Pizano ontdekte verdachte betalingen van Odebrecht en Grupo Aval, de grootste bankgroep van Colombia.

DECEMBER

Studenten bereiken na 10 weken demonstreren akkoord met regering
Na meer dan twee maanden demonstreren zijn de studenten van de openbare universiteiten van Colombia er in geslaagd een akkoord te bereiken met de regering. De regering zal een extra 4,5 triljoen pesos (1,42 miljard dollar) besteden aan het openbaar hoger onderwijs tijdens de vier dienstjaren van president Ivan Duque. De studenten en docenten van 32 openbare universiteiten eisten een verhoging van de budgetten voor de openbare universiteiten, die sinds het begin van de jaren negentig in feite waren bevroren, ondanks de enorme groei van het aantal studenten en professoren.

Meest gezochte FARC-dissident Guacho gedood
FARC-dissident Guacho, die het zuiden van Colombia terroriseerde, is gedood door de Colombiaanse strijdkrachten. Guacho leidde een groep van zo’n 250 guerrillastrijders van de voormalige Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia die achter een stijgende golf van druggerelateerd geweld zat. Hij begon in het nieuws te komen nadat hij een aantal aanslagen had gepleegd op Ecuadoraanse grensposten waarbij meerdere militairen omkwamen. In maart ontvoerde en vermoorde Guacho drie journalisten van de Ecuadoraanse krant El Comercio. Een maand later kwam de voormalige FARC-strijder in het nieuws, nadat het een Ecuadoraans stel had ontvoerd. Begin juli werden de twee lichamen in de jungle van zuidwesten van Colombia gevonden.

NEDERLAND IN COLOMBIA

Martin Garrix treedt op in Bogotá en Medellín
Beging november trad DJ Martin Garrix op in Colombia. De Nederlander, die in oktober tot populairste dj van de wereld werd verkozen, gaf een show in Bogotá in het Centro de Eventos Autopista Norte en in Coliseo Ditaires in Medellín. Het was voor Garrix de eerste keer dat hij een show gaf in Colombia.

Wie is de Mol 2019 in Colombia
Wie is de Mol?, het populaire televisieprogramma dat wordt uitgezonden door de publieke omroep AVROTROS heeft op 8 november haar kandidaten en de locatie bekend gemaakt. Als locatie heeft het televisieprogramma gekozen voor Colombia. Het programma draait om een spel, waarbij de kandidaten moeten samenwerken om geld voor een pot te verdienen. Een van hen is de mol, degene die het spel in het geheim saboteert. De winnaar krijgt de pot. Wie is de Mol? is vanaf zaterdag 5 januari te zien om 20.30 uur op de publieke omroep AVROTROS.

Minister-president Rutte op politieke- en handelsmissie naar Colombia
Minister-president Mark Rutte heeft eind november een officieel bezoek gebracht aan Colombia met als doel de economische betrekkingen tussen de twee landen te bevorderen. De minister werd bijgestaan door Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en nog eens 110 bedrijven. Het was het eerste officiële bezoek van een Nederlandse regeringsleider aan Colombia.