José Pékerman stopt na zes jaar als bondscoach van Colombia

José Pékerman is niet langer de bondscoach van het Colombiaanse elftal. De 68-jarige trainer heeft de Colombiaanse voetbalbond gemeld zijn contract niet te verlengen.

Na een vergadering met het directiecomité van de Colombiaanse voetbalbond was er geen overeenkomst en werd het contract van de Argentijnse coach met het nationale team niet verlengd. Hij wilde niet weg, maar ze wilden ook niet dat hij zou gaan. Dat was het gevoel dat overbleef na de laatste woorden van de Argentijnse coach José Pékerman voordat hij het administratieve hoofdkwartier van de Colombiaanse Voetbalbond in de wijk La Castellana in Bogotá verliet, waar hij gisteren het uitvoerend comité van de Colombiaanse voetbalbond, onder leiding van voorzitter Ramón Jesurún, ontmoette om de toekomst ervan te bepalen. “Ik heb niet geslapen sinds het einde van het wereldkampioenschap voetbal, ik dacht alleen maar na over wat Colombia zou gaan doen,” zei de 69-jarige Argentijn met een verstikkende stem.

Het leek er op dat de Pékerman zijn carrière als bondscoach voor het Colombiaanse elftal wel wilde doorzetten maar de bond niet aan de voorwaarden kon doen. Ramón Jesurún zei daarentegen dat er helemaal geen voorwaarden waren en dat ze niet tevreden waren met wat ze tot nu toe hadden gedaan, maar door moeten gaan.

“Het was een persoonlijke beslissing. We vinden het jammer dat hij gaat. Wij danken José voor alles wat hij voor het Colombiaanse voetbal gedaan heeft”, zei Jesurún.

José Pékerman leidde in totaal 79 wedstrijden waarvan 29 vriendschappelijk 31 voor de kwalificatie, 10 voor de Copa America en 9 voor het WK. In deze ontmoetingen won hij 34 wedstrijden, 17 gelijkspel en 18 nederlagen.

Colombia bereikte vier jaar geleden op het WK in Brazilië de kwartfinale. Daarin werd het land uitgeschakeld door het thuisland. De afgelopen zomer schopten de Colombianen het tot de achtste finale. De Zuid-Amerikanen werden na strafschoppen uitgeschakeld door Engeland.

Het radioprogramma El Alargue (De Verlenging) van het Colombiaanse medium Caracol gaf twee weken geleden aan dat Guus Hiddink gezien wordt als een van de kandidaten om bondscoach José Pékerman op te volgen. De 71-jarige trainer heeft de nodige ervaring met nationale teams. Zo had hij eerder Nederland, Zuid-Korea, Australië, Rusland en Turkije onder zijn hoede.