Juan Pablo Montoya debuteert in de 24 uur van Le Mans

Voormalig F1-coureur Juan Pablo Montoya maakt dit jaar zijn debuut in de 24 uur van Le Mans. De Colombiaan gaat uitkomen voor het team van McLaren-directeur Zak Brown, United Autosports.

Montoya, die in Amerika met Penske Acura rijdt in het IMSA SportsCar Championship, gaat plaatsnemen in een van de Ligier-Gibson JSP217 van het team van United Autosports. De Colombiaan, die al drie keer de Daytona 24 uur heeft gewonnen, gaat tijdens de 24 uur van Le Mans de auto delen met Hugo de Sadeleer en Will Owen.

De tweevoudig winnaar van de Indy 500, was erg blij met het nieuws. “Ik ben ontzettend blij met de kans die United Autosport mij geeft om de 24 uur van Le Mans te rijden. Ik ben altijd fan van de race geweest en nu kan ik eindelijk deel uit maken van de line-up. Hopelijk kunnen we meedoen voor de overwinning”, zei de 42-jarige Montoya.

Mede-eigenaar van het team Richard Dean zegt er naar uit te kijken om de Colombiaanse coureur bij zijn team te verwelkomen. “Ik heb Montoya dit jaar tegen ons zien rijden in Daytona en ik was zo onder de indruk van hoe hij door het verkeer ging”, reageerde Dean. “Hij heeft zeker niets van zijn snelheid en vastberadenheid verloren. Hij heeft een groot karakter, dus heb ik geen twijfel dat hij goed in het team gaat passen in Le Mans.”

Montoya zet hiermee een eerste stap richting de felbegeerde “triple crown. De Triple Crown is in de motorsport een prestigieuze prestatie. Om dit te behalen moet een coureur de Grand Prix van Monaco in de Formule 1, de Indy 500 in Indycar en de 24 uur van Le Mans winnen. Alleen Graham Hill wist de Triple Crown te behalen. Juan Pablo Montoya kan dus deze prestatie evenaren als hij de 24 uur van Le Mans weet te winnen, echter verschaft hij zichzelf een kleine kans. In 2003 won hij de Grand Prix van Monaco voor BMW en in 2000 en 2015 won de Colombiaan de Indy 500.