Kandidaten in laatste race om Colombia’s verkiezingen van 2022

In de zoveelste opiniepeiling, waarin de Colombianen werd gevraagd “of de verkiezingen morgen zouden worden gehouden”, heeft de progressieve kandidaat Gustavo Petro zijn voorsprong bij de stemintenties voor 29 mei geconsolideerd. Volgens de opiniepeiling van het Centro Nacional de Consultoría (CNC) staat Petro bovenaan met 38%, gevolgd door zijn belangrijkste politieke rivaal, de centrumrechtse kandidaat Federico “Fico” Gutiérrez, met 23%, de onafhankelijke Rodolfo Hernández met 16% en de centrum-linkse Sergio Fajardo met 7%.

Hoewel alle peilingen in de loop van de presidentscampagne erop wijzen dat geen enkele kandidaat op 29 mei met 50% plus één stem de overwinning zal behalen, zou in het meest waarschijnlijke scenario Petro en Gutiérrez het in de tweede ronde op 19 juni tegen elkaar opnemen. De voormalige burgemeester van Bogotá zou dan het presidentschap nog steeds kunnen winnen met 47% van de stemmen.

Hoewel Petro en vice-burgemeester Francia Márquez streven naar een definitieve overwinning in de eerste ronde, zou de huidige 23% van “Fico” Gutiérrez onder het electoraat stijgen naar 39%, zonder de mogelijke stemmen van twee andere kandidaten – Ingrid Betancourt en Enrique Gómez – mee te tellen, die ideologisch dichter bij de voormalige burgemeester van Medellín staan dan Petro. En als de stemmen op Hernández en Fajardo – samen goed voor 23% van het electoraat – gelijk verdeeld worden over de kampen Petro en Gutiérrez, zal de huidige senator van de partij Colombia Humana zijn zetel in het Congres moeten afstaan om de volgende president van Colombia te worden.

De 62-jarige leider van Colombia Humana, is geboren in het kustplaatsje Ciénaga de Oro, Córdoba, en heeft een territoriale campagne gevoerd, geworteld in plattelandskwesties en het aan de kaak stellen van het landbouwbeleid van de huidige regering. De 47-jarige civiel ingenieur en urbanist “Fico” Gutiérrez richt zich met zijn campagne ook tot “het andere Colombia”, een Colombia dat door de staatsveiligheid in de steek is gelaten en door illegale gewapende groepen wordt belegerd. “Fico’s belofte om de georganiseerde misdaad te bestrijden en tegelijkertijd de deur open te houden voor eventuele vredesbesprekingen met de ELN-guerrilla weerklinkt bij velen in Colombia die het interne gewapende conflict beleefden voordat de regering en de FARC het vredesakkoord van 2016 ondertekenden.

Hoewel het CNC Petro een aanzienlijke voorsprong geeft op “Fico” in de eerste stemronde (38% tegen 23%), brengt een andere recente peiling van Guarumo/El Tiempo de cijfers terug tot respectievelijk 36% en 30%.

Aangezien de meeste opiniepeilingen in de grootste steden van Colombia worden gehouden, is het de vraag hoe het platteland – een traditioneel conservatieve stem – de uiteindelijke uitslag van de verkiezingen van 2022 zal bepalen.

Bron :
Foto:caracol.com.co