Kort nieuws: donderdag 30 september

Het werkloosheidspercentage in Colombia bedroeg in augustus 12,3%

Het Colombiaanse Bureau van de Statistiek (DANE) onthulde deze donderdag dat het werkloosheidspercentage in Colombia voor augustus 12,3% bedroeg. Dit is een daling van 4,5 procentpunt, vergeleken met dezelfde periode in 2020 toen het 16,8% bedroeg. In de 13 belangrijkste steden van Colombia was het werkloosheidspercentage 14,2%

ELN dreigt met acties na de dood van hun leider van het westelijk front

De rebellen van het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) hebben donderdag (30) de Colombiaanse staat gedreigd met een reactie op de dood van de leider van zijn westelijk front, alias “Fabián”, waarbij zij kritiek uitten op het gebruik van geweld “op disproportionele wijze”.

“De regering van (de president, Iván) Duque en de minister (van Defensie, Diego) Molano hebben ons toestemming gegeven om onevenredig geweld en explosieven te gebruiken,” waarschuwden zij, benadrukkend dat “de regering en het leger niet kunnen terugkeren om vooringenomen argumenten te schrappen”dat wanneer het ELN explosieven gebruikt”, het terrorisme is, maar wanneer zij het gebruiken het legaal is.”

Honderden inheemse Colombianen ontvluchten Antioquia uit angst voor landmijnen

In het departement Antioquia zijn in totaal 984 inheemse bewoners van zeven dorpen van de gemeente Dabeiba de afgelopen vijf dagen op de vlucht geslagen richting Pueblo Viejo, in zuidelijke richting, uit angst om in landmijnen te vallen.

Deze explosieven worden door gewapende groepen aangebracht om het werk van het leger in het gebied te schaden, maar dat het uiteindelijk de inheemse gemeenschappen zijn die er onder lijden.

De belangrijkste bendes die in het gebied actief zijn, zijn de Clan del Golfo en het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN), die ook strijden om de controle over het gebied.

Bron :
Foto:lafm.com.co