Kort nieuws: woensdag 13 oktober

Havana-syndroom bij ambassadepersoneel VS in Bogotá

Amerikaanse functionarissen onderzoeken mogelijke gevallen van de ziekte van het Havana-syndroom in Colombia, dagen voor een bezoek van de minister van Buitenlandse Zaken, aldus Amerikaanse media.

Medewerkers van de Amerikaanse ambassade in Bogota zijn mogelijk gewond geraakt door de mysterieuze ziekte, die een pijnlijk geluid in de oren, vermoeidheid en duizeligheid veroorzaakt.

Het Havana-syndroom werd voor het eerst waargenomen in 2016 en 2017, door personeel van de Amerikaanse en Canadese ambassades in Cuba. Sindsdien hebben Amerikaanse diplomaten over de hele wereld gevallen van het syndroom gemeld. De oorsprong ervan is onbekend, waarbij sommigen speculeren dat het komt van straling van gerichte microgolven. Wie of wat de straling heeft veroorzaakt, is nog steeds een mysterie.

Hoofd inlichtingendienst van leger aangeklaagd door luitenant wegens seksueel misbruik

Generaal Mario González Lamprea, die het bevel voert over de inlichtingendienst van het Colombiaanse leger, is aangeklaagd door luitenant Jeimy Muñoz, nu niet meer werkzaam in het leger, wegens de misdaad van gewelddadige seksuele handelingen. Jeimy Muñoz onthulde dit op een radiozender en vertelde de Generaal aan te klagen wegens sexuele en gewelddadige handelingen. De klacht werd bijna vier jaar geleden ingediend, maar de zaak is toen niet verder gevorderd, omdat volgens Muñoz haar het zwijgen werd opgelegd.

De gouverneur van Meta is ontsnapt aan twee gewapende aanvallen in 24 uur

Juan Guillermo Zuluaga, de gouverneur van het departement Meta, heeft gezegd dat hij twee gewapende aanvallen in 24 uur heeft overleefd in een regio waar dissidente strijders van de FARC opereren. Zuluaga, vertelde dat de eerste aanval zondag plaatsvond toen het voertuig waarin hij reisde “werd geraakt door een sluipschutter”. Hij meldde ook dat maandagmiddag “een explosief” tot ontploffing was gebracht toen een karavaan van voertuigen waar Zuluaga in reisde voorbijreed. Zuluaga ontsnapte ongedeerd aan beide aanvallen, maar een volwassene en een zesjarig kind raakten gewond door “de scherven van het explosief”, zei hij.

Bron :
Foto:eltiempo.com