Kort nieuws – woensdag 29 juli 2020

Burgemeester van Medellín test positief op corona

De burgemeester van Medellín, Daniel Quintero (foto), is positief getest op corona. Dat nieuws maakte hij in een videoboodschap bekend via zijn sociale netwerken. Hij verzekerde dat hij geen symptomen heeft en dat hij geïsoleerd bij zijn familie zal blijven werken.

‘Cubaanse artsen niet welkom in Colombia’

De burgemeester van Medellín, Daniel Quintero, heeft een controverse ontketend, nadat hij had voorgesteld om Cubaanse artsen uit te nodigen om hulp te bieden in Colombia. Cubaanse artsen staan bekend om hun expertise rondom virusuitbraken. Een team van vijftig Cubaanse gezondheidswerkers is al eerder naar Italië getrokken om daar bij te springen in de strijd tegen het coronavirus. President Ivan Duque verwierp de komst van Cubaanse artsen in Colombia, omdat hij geen liefhebber is van het Chavismo. De president zei dat zijn land bereid is om de pandemie het hoofd te bieden met zijn eigen personeel. Quintero verduidelijkte zijn voorstel dat het niet alleen om Cubaanse hulp ging, maar ook hulp van andere landen.

9% minder cocateelt in Colombia

De vertegenwoordiger van het bureau van de Verenigde Naties tegen drugs en misdaad, Pierre Lapaque presenteerde samen met de ministers van Justitie, Margarita Cabello en Defensie, Carlos Holmes Trujillo, het volledige rapport over de monitoring van illegale gewassen in Colombia en de cocaproductie in het land. In het rapport staat dat Colombia in 2019 9% minder aan cocateelt had dan het jaar daarvoor. In rapport wordt gedetailleerd beschreven hoe 169.000 hectare in het land werd ingezaaid op 31 december 2018, wat neerkomt op 154.000 hectare op dezelfde datum in 2019. “Ondanks deze vermindering blijft de cocaïneproductie stabiel”, zei de VN-vertegenwoordiger.

Fernando Gaviria wint tweede rit van de Ronde van Burgos

De Colombiaan Fernando Gaviria (UAE-Team Emirates) heeft de tweede rit in de 42e editie van de Ronde van Burgos op zijn naam geschreven. Gaviria haalde het na 168 vlakke kilometers tussen Castrojeriz en Villadiego in een massaspurt. Op de koop toe moest hij het vandaag ook doen zonder zijn ploegmaten en landgenoten Sebastián Molano, Cristian Muñoz en Andrés Camilo Ardila. Zij gingen niet meer van start omdat zij contact hebben gehad met iemand die positief had getest op het coronavirus.

Golfer Camilo Villegas verliest dochter door kanker

De Colombiaanse golfer Camilo Villegas maakte vorige maand bekend dat zijn dochter Mia zwaar ziek was. Het meisje van toen 21 maanden oud had verschillende tumors in haar hersenen en ruggengraat. Een operatie en chemotherapie heeft niet geholpen. De voormalige nummer 7 van de wereld werd aanzien als een opkomend toptalent, maar zakte de voorbije jaren steeds verder weg op de ranglijst.

Bron :
Foto:QuinteroCalle Twitter