Kunstenaar Fernando Botero schenkt vredesduif aan presidentieel paleis

De wereldberoemde Colombiaanse schilder en beeldhouwer Fernando Botero heeft zaterdag als uiting van steun voor het verzoeningsproces in Colombia een sculptuur van een vredesduif gedoneerd aan het presidentieel paleis, Casa de Nariño.

De bronzen vredesduif van Fernando Botero werd op het presidentieel paleis onthuld door president Juan Manuel Santos. Botero kon de ceremonie niet bijwonen, maar in een boodschap uitte hij zijn steun voor het historische moment in het land, de ondertekening van het vredesakkoord  tussen de Colombiaanse regering en de guerrillabeweging FARC, dat maandag in Cartagena zal voltrekken.

fernando_botero_schenkt_vredesduif_casa_narino

“Met de sculptuur van de vredesduif sluit ik me aan bij het transcendentale vredesproces in Colombia. Ik wil dit geschenk aan mijn land geven om mijn steun en solidariteit met dit proces te uiten, dat een toekomst van hoop en illusie zal geven aan alle Colombianen. Colombia Gefeliciteerd! “zei Botero in zijn bericht dat werd voorgedragen tijdens de onthulling van zijn standbeeld.

Het beeld is gemaakt van brons en is 70 centimeter hoog en rust op een voetstuk van een meter. De witte duif met gouden snavel heeft de kenmerkende corpulente vormen die de kunstenaar altijd in zijn kunst toepast.

“De duif van de vrede” werd uit Italië gebracht en zal deel uitmaken van het culturele erfgoed van het presidentieel paleis, evenals “moeder-overste”, een non geschilderd in 1980 en in augustus 1982 door Botero geschonken aan de toenmalige president Belisario Betancur.

vredesduif_casa_narino_nieuws_colombia

Tijdens de presentatie van het beeld bedankte Santos voor de steun van Botero en de mensen die hij inspireert om “Ja” te zeggen tegen het einde van een oorlog, refererend aan het referendum dat op 2 oktober wordt gehouden waar het volk voor of tegen het vredesakkoord kan stemmen.

“Ik dank grootmeester Botero, we hebben nu hier de vredesduif voor altijd in Casa de Nariño. Het is een beeld dat miljoenen Colombianen zal inspireren om ja te zeggen tegen het einde van de oorlog”, zei het staatshoofd .

Santos zei ook dat Botero niet alleen een groot kunstenaar is van wereldformaat, maar ook een groot mens is voor zijn vrijgevigheid en inzet voor de vrede en een groot voorbeeld is voor alle Colombianen.