Leger krijgt toestemming om luchtaanvallen uit te voeren tegen FARC-dissidenten en misdaadbendes

“Het Colombiaanse leger is gemachtigd om luchtaanvallen uit te voeren tegen misdaadbendes en leden van de FARC die hebben geweigerd om zich aan het vredesakkoord te houden met hun voormalige guerrillagroep en in plaats daarvan ervoor hebben gekozen om drugssmokkel en andere misdadige activiteit voort te zetten, zei het Ministerie van Defensie dinsdag.

Maar liefst 1.000 leden van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) hebben zich niet gehouden aan de voorwaarden van het vredesakkoord, die vorig jaar met de regering werd bereikt. De FARC-dissidenten blijven liever bewapend, vechten tegen de regering en profiteren van illegale drugs en mijnbouw, aldus het ministerie van Defensie.

Het leger is bevoegd om orders op te nemen om bomaanslagen uit te voeren tegen FARC-dissidenten en misdaadbendes met behulp van vliegtuigen en helikopters en beschermt het leger van misdaadvervolging, zei het Ministerie van Defensie in een verklaring. Luchtaanvallen kunnen alleen worden uitgevoerd als burgers niet dichtbij zijn, voegde het ministerie er aan toe.

Luchtaanvallen waren het meest effectieve wapen van de regering in de strijd tegen de FARC, waarbij strijders diep in onherbergzaam oerwoud werden teruggedrongen en hooggeplaatste rebellencommandanten werden gedood.

Deze strategie is ook gebruikt tegen het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN), nu de grootste actieve guerrillagroep in Colombia, die nu in vredesonderhandelingen zijn met de regering. Beide partijen zijn in oktober begonnen met een bilateraal staakt-het-vuren.

Meer dan 11.300 leden van het FARC, waaronder strijders, stadsmilitie en gevangenen, zijn in de maatschappij opgenomen nadat de groep haar wapens aan de Verenigde Naties heeft overhandigd. De groepering is uiteindelijk gevormd tot een politieke partij.