Leider FARC-dissidenten door leger geneutraliseerd

Een leider van een groep FARC-dissidenten is omgekomen in een confrontatie met het leger. President Ivan Duque gaf in een verklaring aan dat rebellenleider Euclides España Caicedo, alias ‘Jhonnier’ is “geneutraliseerd”.

“Dit is een van de grootste dreunen die is toegebracht aan de dissidenten van FARC. We hebben het hier over een crimineel die 25 jaar aan moorden en criminaliteit op z’n naam heeft staan”, zei de president.

“Deze bandiet vertegenwoordigde een van de grootste bedreigingen of symbolen van het kwaad in ons land. Voor deze bandiet werd een beloning van 3 miljard pesos uitgeloofd, die zal worden betaald dankzij de medewerking van menselijke bronnen (…) hij was een moordenaar van sociale leiders, moordenaar van mensen in het proces van herintegratie, afperser en orkestrator van drugshandeloperaties”, zei het staatshoofd.

Volgens generaal Jorge Luis Vargas zou ‘Jhonier’ opdracht hebben gegeven tot een reeks afpersingen en aanslagen in Cauca , maar was hij ook verantwoordelijk voor de autobom die voor het stadhuis van Corinto tot ontploffing kwam.

“Hij was de criminele leider van zeven structuren die zich hadden beziggehouden met het verbranden van voertuigen, het verhinderen van de doorgang van mensen tussen gemeenten, het verwonden van politieagenten, meer dan 46 zijn gewond geraakt door het handelen van deze crimineel,” zei Vargas.

Minister van Defensie Diego Molano liet weten dat met de val van Euclides España Caicedo de veiligheidstroepen een van de grootste bedreigingen hebben geneutraliseerd die misdaden begingen in Valle del Cauca, Cauca en Nariño, en een eind hebben gemaakt aan de expansieplannen van de FARC-dissidenten in het zuidwesten van het land.

In 2016 sloten de rebellengroep FARC en de Colombiaanse regering een vredesakkoord. Hiermee kwam een conflict van 52 jaar ten einde. Maar een aantal dissidenten, waaronder España, stond niet achter het akkoord en splitste zich af. España coördineerde verschillende dissidentengroeperingen, waaronder die van Gentil Duarte en van Ivan Mordisco, twee van Colombia’s meest gezochte criminelen.

Bron :
Foto: Twitter @DanielPalam @Diego_Molano