Leider FARC-dissidenten in Guaviare gedood

Een leider van dissidenten van de guerrillabeweging FARC, die eind vorig jaar een vredesakkoord hebben ondertekend om een einde te maken aan een conflict van meer dan 50 jaar, is gedood tijdens gevechten.

Hermes Barrera Contreras, die bekend staat als “Ismael, muela de grillo”, kwam om tijdens botsingen met het Colombiaanse leger aan de oevers van de Unillia rivier in de gemeente Calamar in het departement Guaviare, zei het leger in een verklaring.

Volgens de autoriteiten, was Barrera een van de kopstukken van het Eerste Front van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC). De FARC ondertekende samen met de regering van president Juan Manuel Santos in november vorig jaar een vredesakkoord.

Ismael, muela de grillo, was het hoofd van financiën, marketing en distributie van cocaine in deze regio en had meningsverschillen met zijn voormalige rebellengroep FARC over het vredesakkoord.

Het leger meldde dat de groep dissidenten in deze regio ook verantwoordelijk is voor de ontvoering van VN-functionaris Herley López, die op 3 mei in de gemeente Barranquillita ontvoerd werd en wiens verblijfplaats nog steeds onbekend is.

Tijdens de militaire operaties werd ook het hoofd van de persoonlijke beveiliging van Barrera alias “Giovani 56” gedood. Er werden wapens, computers en ongeveer 2,5 kilo cocaïne in beslag genomen.