Leider van drugskartel La Oficina gearresteerd

De Colombiaanse autoriteiten hebben zondag drugsbaas Juan Carlos Castro (alias “Pichi”) gearresteerd. Zij verklaarden maandag dat de leider van drugskartel La Oficina is opgepakt in het noorden van Colombia.

Pichi werd gearresteerd op een boerderij in Playas del Francés in Tolú (departement Sucre) bij de Caraïbische kust. Castro leidde het beruchte drugskartel La Oficina of voluit La Oficina de Envigado, een drugsorganisatie die vroeger vertakkingen had naar het Medellín-kartel van Pablo Escobar. La Oficina is vooral in Medellín en omstreken actief maar is samen met andere groepen ook betrokken in internationale handel in cocaïne.

La Oficina, die naar verluid een organisatie is met zo’n 5000 man, is mede verantwoordelijk voor het druggerelateerde geweld dat de laatste tijd weer opspeelt in Medellin zoals in de wijk Comuna 13.

Pichi, die is aangehouden op basis van informatie van onder andere Britse en Amerikaanse inlichtingen, is overgebracht naar de gevangenis La Picota in Bogotá en wordt mogelijk uitgeleverd aan de VS of het VK. Castro is de opvolger van ‘Tom’ die in december vorig jaar werd gearresteerd aan de zijde van Popeye, de huurmoordenaar van Pablo Escobar.

Claudia Carrasquilla Minami, nationaal directeur van Georganiseerde Misdaad van het Openbaar Ministerie zegt dat na de arrestatie van “Pichi” de autoriteiten zich hebben gericht op het vinden van de overige zeven leden van La Oficina, die nog steeds op vrije voeten zijn. Carrasquilla zei dat het doel nu is om alias “Conejo”, “Chepe Osorio”, “Pablo Osorio”, “La Teta”, “Cerdo”, “Clemente” en “el Indio” te vervolgen.

Federico Gutierrez, burgemeester van Medellin, zei dat ze zich zullen richten op de strijd tegen het witwassen van geld. “We willen ze financieel verslaan, dat is wat ze hun macht geeft,” zei Gutierrez.